Razlika između verzija stranice "Međunarodni sud pravde"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot dodaje: mn:Олон улсын шүүх
m r2.7.3) (Bot dodaje: af:Internasionale Geregshof
Red 15: Red 15:
[[Kategorija:Ujedinjeni narodi]]
[[Kategorija:Ujedinjeni narodi]]


[[af:Internasionale Geregshof]]
[[an:Cort Internacional de Chusticia]]
[[an:Cort Internacional de Chusticia]]
[[ar:محكمة العدل الدولية]]
[[ar:محكمة العدل الدولية]]

Verzija na dan 9 januar 2013 u 23:37

Palata mira u Hagu

Međunarodni sud pravde (također znan i kao Svjetski sud ili ICJ engleski: International Court of Justice) je osnovni pravni organ Ujedinjenih Nacija. Sjedište suda je u Palati mira u Hagu, Holandija. Sud je osnovan 1945. godine Poveljom Ujedinjenih Nacija a počeo je sa radom 1946. godine kao nasljednik Stalnog suda za međunarodnu pravdu. Statut Međunarodnog suda pravde, koji je sličan statutu njegovom predhodniku, je osnovni ustavni dokument koji osniva i reguliše sud. Međunarodni sud pravde nije isto što i Međunarodni krivični sud koji također ima globalnu jurisdikciju. Engleski i francuski jezik su dva zvanična jezika suda.

Osnovna svrha suda je da rješava pravne sporove koji su joj predloženi od strane država i da upućuje savjetna mišljenja o pravnim pitanjima koja može dobiti od odobrenih međunarodnih organa.

Sud je u svojih 60 godina postojanja uglavnom bio namjenjen za rješavanje slučajeva između država o pomorskim i graničnim sporovima.

1993. godine Međunarodni sud pravde je i po prvi put u svojoj historiji preuzeo slučaj u kojem se jedna država (Srbija i Crna Gora) tereti za genocid nad stanovništvom druge države (Bosna i Hercegovina). Proces ovog slučaja je započet 27. februara 2006. godine.

Ovo nije i jedini slučaj takve vrste koji se nalazi na ovom sudu. Hrvatska je također pokrenula sličnu tužbu protiv SCG.