Razlika između verzija stranice "Allah"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot uklanja: mt:Alla
Red 99: Red 99:
[[mrj:Аллах]]
[[mrj:Аллах]]
[[ms:Allah]]
[[ms:Allah]]
[[mt:Alla]]
[[nds-nl:Allah]]
[[nds-nl:Allah]]
[[nl:Allah]]
[[nl:Allah]]

Verzija na dan 14 januar 2013 u 06:52

Allah (arapski: الله Allāh) je arapska riječ za Boga u islamu.

Muslimani cijelog svijeta koriste arapsku riječ "Allah", i često dodaju subhanehu ve te´ala što znači "slavljen je On i Uzvišen", mada mogu koristiti i domaću riječ za Boga. Allah, subhanehu ve te´ala, ima 99 imena, kako je objašnjeno u jednom Hadisu. Allah je isti Bog u kojeg i Kršćani i Jevreji vjeruju. Važno je napomenuti da kršćani i jevreji iz arapskih zemalja Boga zovu, Allah. Dalji razvoj riječi je išao: El- Eloah(- Elohim pl.)- Elloah- Ellah- Allah.

Židovi/jevreji nisu zapisivali tu riječ već samo JHV (Hebrejsko pismo nema samoglasnike) što se čita JAHVE, a Jahve znači "Gospodin". Jer nisu izgovarali ime Gospodina kada su čitali naglas knjige.

Datoteka:Allah-eser2.png
Kaligrafska izvedba imena "Allah"

Tako da izjava: Allah je Jedan, Svemogući i nema drugog boga osim Njega. vrijedi za sve tri velike religije: Kršćanstvo, Islam i Židovstvo/Jevrejstvo.

"I znaj da nema Boga osim Allaha." (Kur'an,)

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali! (Kur'an, El-Fatiha 1-7)




...Zovite Ga Allah ili zovite: 'Milostivi', a kako Ga god budete vi zvali, Njegova su Imena najljepša.

Kur'an

Šablon:Link GA