Razlika između verzija stranice "Karolos Papoulias"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot mijenja: fo:Karolos Papoulias
m r2.7.3) (Bot dodaje: ckb:کارلۆس پاپولیاس
Red 32: Red 32:
[[br:Károlos Papoúlias]]
[[br:Károlos Papoúlias]]
[[ca:Kàrolos Papúlias]]
[[ca:Kàrolos Papúlias]]
[[ckb:کارلۆس پاپولیاس]]
[[cs:Karolos Papulias]]
[[cs:Karolos Papulias]]
[[da:Karolos Papoulias]]
[[da:Karolos Papoulias]]

Verzija na dan 22 januar 2013 u 07:02

Dr. Károlos Papoúlias, predsjednik Helenske Republike

Dr. Károlos Papúlias (grčki Κάρολος Παπούλιας) (rođen 4. juni 1929.), aktuelni je predsjednik Grčke. Prethodno je bio ministar u vladi i parlamentarni zastupnik.

Papúlias je rođen u gradu Ioannini, u sjeverozapadnoj Grčkoj. Studirao je pravo na Sveučilištu u Atini i Münchenu. Doktorsku titulu iz područja međunarodnog privatnog prava stekao je na Univerzitetu u Kölnu. Papoúlias je saradnik Instituta za jugoistočnu Evropu u Münchenu. Osim maternjeg grčkog, govori i njemački, italijanski i francuski.

Papúlias je bio aktivan u pokretu otpora za vrijeme okupacije Grčke u Drugom svjetskom ratu, kao i u borbi protiv vojne hunte Georgiosa Papadopulosa u periodu od 1967. - 1974., kao član Demokratske unije socijalista u progonstvu. Tada je bio redovan saradnik Deutsche Welle programa na grčkom jeziku.

Bio je osnivač Panhelenskog Socijalističkog Pokreta (PASOK) i blizak Andreasu Papandreu. Izabran je za zastupnika u grčkom parlamentu na izborima 1977., 1981., 1985., 1989., 1990., 1993., 1996. i 2000. Bio je član središnjeg odbora PASOK-a i izvršnog biroa političkog sekretarijata stranke.

Obavljao je nekoliko visokih državnih dužosti:

Kao bivši prvak u atletici i odbojci, Papoúlias obavlja i dužnost predsjednika Nacionalne sportske organizacije od 1985. godine. Oženjen je Marijom Panou s kojom ima tri kćerke.

U decembru 2004. premijer Kostas Karamanlis, predsjednik vladajuće Nove Demokracije, i Jorgos Papandreu, vođa opozicije PASOK-a, predložili su Papoúliasa za mjesto predsjednika države. Velikom većinom glasova zastupnika (predsjednika Helenske Republike bira Parlament) izabran je za predsjednika 8. februara 2005. na vrijeme od pet godina. Položio je zakletvu 12. marta 2005., zamijenivši Kostisa Stefanopulosa na toj dužnosti.