Razlika između verzija stranice "David (Michelangelo)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2+) (Bot uklanja: az:Davud (Michelangelo)
Red 32: Red 32:
[[ar:تمثال داود]]
[[ar:تمثال داود]]
[[as:ডেভিড (মাইকেলেঞ্জেল')]]
[[as:ডেভিড (মাইকেলেঞ্জেল')]]
[[az:Davud (Michelangelo)]]
[[be:Давід, Мікеланджэла]]
[[be:Давід, Мікеланджэла]]
[[bg:Давид (Микеланджело)]]
[[bg:Давид (Микеланджело)]]

Verzija na dan 31 januar 2013 u 00:08

David
AutorMichelangelo
Godina1504
Tipmramor
Dimenzije5,17 m
LokacijaGalleria dell'Accademia, Firenca

Michelangelov David je 410 cm (515 cm sa bazom) visok mramorni kip koji predstavlja biblijski lik Kralja Davida u trenutku kad se, još kao mladić, sukobio s divom Golijatom. Biblijske teme često su bile inspiracija za mnoge umjetnike. Skulpture Davida izradili su i Donatello i Verrocchio. Michelangelo je ovo remek-djelo kiparstva renesanse i umjetnosti uopće radio od 1500. do 1504. godine. Na Davidu se osjeća jak utjecaj grčke klasične forme u muskuloznosti, stavu i skrivenoj energiji. Pored izraženih antičkih utjecaja, Michelangelo je oblikovao Davida na svoj specifičan način genijalnog umjetnika. Danas je David jedno od najprepoznatljivijih umjetničkih djela na svijetu i predstavlja simbol ljudske snage i mladenačke ljepote.

Naučnici su utvrdili da je mramorni blok iz kojeg je David isklesan izvađen iz kamenoloma Fantiscritti u blizini mjesta Carrara u Italiji.

Postoje mnoge kopije i replike Michelangelovog Davida, u raznim materijalima. Jedan primjerak u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu prilikom posjete kraljice Viktorije i drugih važnih dama imao je dodatak u obliku lista smokve postavljenog na "osjetljivo" mjesto.[1]

Izvori i vanjski linkovi

Reference

  1. ^ [1] Davidov smokvin list