Razlika između izmjena na stranici "Posljednji kineski car"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 6.865 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
 
Tražeći utjehu, Pu Yi pokušava pronaći Ar Mo, ali ona je nestala. Rečeno mu je da je poslata daleko u zdraviju klimu.
 
'''Zatvorska orijentacija'''. Pu Yi i Pu Chieh, zatvorenici broj 981 i 920, zajedno sa stotinama drugih ratnih zatvorenika su se okupili u zatvorskom dvorištu. Zatvorski guverner im drži govor. Od njih se očekuje da se suoče sa istinom i da pišu autobiografije u kojima će da priznaju sve svoje zločine.
U svojoj kancelariji nakon orijentacije, zatvorski guverner otvara paket da bi otkrio knjigu pod nazivom Sumrak u Zabranjenom gradu, koju je napisao Reginald F. Johnston. On se zadržava na sredini knjige i počinje sa čitanjem.
'''Obrazovanje''', 1919. Reginald Johnston (Peter O'Toole) ulazi u carsku službu kao učitelj tokom nemira 1919 koje je predvodio studentski pokret pod nazivom 4. maj. Godine raspusnosti su ostavile petnaest godina starog Pu Yi (Tao Wu) u neznanju, naivnog, i dosta arogantanog. Johnston odmah shvata da ako želi da ima utjecaj na njega on mora biti carev prijatelj, a ne njegov podanik. Pu Yi koristi Johnstona kao njegovog jedinog izvora za prave informacije o životu izvan Zabranjenog grada. Johnston daje Pu Yi bicikl sa kojim car pokušava pobjeći. Kada to ne uspijeva, Pu Yi pokušava bijeg preko krova i ponovo ne uspijeva. Kada Johnston otkriva da dječaku trebaju naočale, on prijeti da će objaviti tužne činjenice o carskom zatočeništvu i prisiljava lorda Chamberlaina da dopusti da car nosi naočale.
'''Brak''', 1922. Vlada odlučuje da Pu Yi treba biti u braku. Pokazuje mu se niz slika maloljetnih princeza ali samo je vlada ta koja će odabrati caricu. Pu Yi, međutim, odlučuje da odabere dvanaest godina staru Wen Hsiu (Jun Wu) kao svoju drugu ženu.
Nakon ceremonije vjenčanja, on sjedi na krevetu s Wan Jung (Joan Chen), carica koja je odabrana za njega. On sklanja veo koji pokriva njeno lice i unatoč tome što je starija od njega - ona je prekrasna.
'''Svjedočenje'''. Zatvorski guverner prestaje čitati. Pu Yi je izveden iz njegove ćelije i doveden u sobu gdje treba da prizna svoje zločine. Rečeno mu je da prvo napiše svoje ime. Budući da mu je dao samo kredu, on piše svoje ime na podu. Njegov ispitivač (Ric Young) utvrđuje osnovna pravila, a zatim pita Pu Yi zašto on misli da je u zatvoru. Pu Yi odgovora da u svojoj autobiografiji tvrdi da je on nevini posmatrač kineske novije historije. Ispitivač figurativno baca njegovu autobiografiju nazad u lice. On zahtijeva ozbiljno priznanje. Pisar (Hongchang Yang) je spreman da zabilježi njegovo svjedočenje. Zatvorski guverner je ušao i sjedi na stražnjem dijelu sobe za ispitivanje.
 
'''Priznanje''', 1923. Pu Yi počinje svoje priznanje. Sjeća se da je sjedio na zlatnoj fotelji zalažući se za reforme. On siječe svoj rep kose koji označava Manchu dominaciju, a čin rezanja se donedavno smatrao izdajničkim. Tada smjenjuje lorda Chamberlaina i predlaže reviziju carskih skladišta. Te noći su eunusi spalili skladišta kako bi spriječili otkrivanje njihovih krađa. Sljedeći dan, Pu Yi izbacuje eunuhe sa dvora uz pomoć republikanskih vojnika.
Pu Yi završava svoje "priznanje" i zuri u svoje ime na podu. Zatvorski guverner pita ga o japancima. Oni su svi jako željeli da znaju kako i kada je Pu Yi otpočeo prijateljstvo sa japancima.
 
'''Protjerivanje iz Zabranjenog grada''', 1924. Pu Yi nastavlja svoj ​​iskaz. Carska porodica igra tenis u dvorištu. Pucnji su se začuli u daljini. Odjednom, dvorište je ispunjeno vojnicima ratnog vođe Feng Yuxianga. Jedan od njegovih kapetana (Xu Tongrui) daje carskoj porodici jedan sat da napuste Zabranjeni grad. Oni odlaze u prinudno izgnanstvo na imanje njihovih predaka. Johnston sugerira da bi on mogao srediti azil u britanskoj ambasadi.
Nakon što Pu Yi po prvi put u šesnaest godina ostavlja ono što mu je predstavljalo zlatom okovani zatvor, on je miran ali vrlo prestrašen. Carska porodica odlazi automobilom dok je petobojna republikanska zastava podignuta iznad Zabranjenog grada.
 
'''Objašnjenja'''. Ispitivač ističe da oni nisu otišli u britansku ambasadu, ali su umjesto toga otišli u japansku ambasadu. Pu Yi objašnjava da su japanci bili spremni pomoći, da su oni imali cara skoro njegove dobi, i da, budući da je on mandžurijskog porijekla, mnogi Kinezi ga smatraju strancem. On izlaže ove činjenice da bi objasnio zašto je carska porodica otišla živjeti u japansku koncesiju u Tientsinu. On dalje objašnjava da ga nisu plaćali japanci, i da je morao platiti svoj ​​put u Tientsin prodajom porodičnog blaga, i da je sanjao da ode na Zapad.
 
'''Noćna ptica''', 1927. Pu Yi provodi opušten život u Tientsinu. To je bio kosmopolitski grad s velikom međunarodnom zajednicom. Na plesnoj zabavi, odjeven u smoking Pu Yi pjeva pjesmu Am I Blue? u pratnji jazz banda. On završava pjesmu, i pridružuje se plesačima. Odrasla Wen Hsiu (Vivian Wu), njegova druga supruga, pleše s amerikancem dok Masahiko Amakasu (Ryuichi Sakamoto), Pu Yi-jev japanski pokrovitelj i zavjerenik, samo posmatra.
Dok plešu, Pu Yi i Wan Jung raspravljaju gdje žele živjeti. Ona favorizira Monaco, ali njemu se više sviđa San Francisco. Ona pita da li oni ovaj put stvarno odlaze.
Amerikanac koji je plesao sa Wen Hsiu vidi carski par i pita ko su oni. Wen Hsiu ih identificira kao Henry i Elizabeth.
Dok su se vozili do svog prebivališta u japanskoj ambasadi nakon zabave, Wen Hsiu najavljuje da želi razvod. Henry joj se ruga rekavši da se niko ne može razvesti od njega. Ubrzo nakon što su stigli u rezidenciju Wen Hsiu odlazi i nikada se više nije vratila.
Kasnije te večeri Eastern Jewel (Maggie Han) stiže. U svojoj spavaćoj sobi, ona i Elizabeta se upuštaju u razgovor, a zatim Eastern Jewel vadi lulu sa opijumom. Dok priprema lulu, ona ležerno objašnjava da radi kao špijun za japansku obavještajnu službu. Elizabeth joj se naivno povjerava. Ona se također brine o Henryju i njegovom odnosu s japancima. Henry je poslao svog brata, Pu Chieh, na vojnu akademiju u Tokyo.
Henry oslovljava Eastern Jewel kao "rođaku". On je još uvijek tužan zbog odlaska Wen Hsiu. Eastern Jewel obavještava Henryja o nedavnim oskvrnućim grobova njegovih predaka u Manchu od strane vojnika Kuomintanga. Henry ostaje bez riječi.
 
'''Pitanja'''. Ispitivač pita Pu Yi da li je on sarađivao s japancima prilikom transformacije Mandžurije u marionetsku državu, pod nazivom Manchukuo. On ističe da je Pu Yi stigao u Mandžuriju mjesec dana nakon japanskog osvajanja. Kada Pu Yi izjavljujje da je on bio otet, zatvorski guverner se miješa u razgovor. Guverner pita Pu Yi da li se sjeća g. Johnstona.
'''Zbogom''', 1931. Pu Yi pokušava da se sjeti dana kada je Johnston napustio Kinu da bi se vratio nazad u Englesku. Nakon njihovog rastanka, Henry Pu Yi gleda iz automobila kako Johnston korača do rampe gdje će čekati na brod. Mali kineski orkestar svira Auld Lang Syne na tradicionalnim kineskim instrumentima.
 
== Uloge ==
3.091

izmjena

Navigacija