Razlika između verzija stranice "Homs"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot dodaje: jv:Homs
m r2.7.3) (Bot dodaje: br:Homs
Red 19: Red 19:
[[be:Горад Хомс]]
[[be:Горад Хомс]]
[[bg:Хомс]]
[[bg:Хомс]]
[[br:Homs]]
[[ca:Homs]]
[[ca:Homs]]
[[cs:Homs]]
[[cs:Homs]]

Verzija na dan 14 februar 2013 u 22:25

Homs ili Hims (arapski: حمص‎, Homs ili Hims; prethodni grčki naziv: Ἔμεσα, Emesa) je grad u zapadnoj Siriji i glavni grad istoimene pokrajine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 501 metra, a od glavnog grada Sirije, Damaska, je udaljen 162 kilometra. Lociran na rijeci Orontes, Homs predstavlja vezu između unutrašnjih gradova i obale Sredozemlja.

Homs se po prvi put spominje u prvom vijeku prije nove ere, u vrijeme Seleukida. Kasnije će postati glavnim gradom kraljevstva pod vlašću Emesanske dinastije. Prvobitno kao paganski centar u kojem se obožao bog sunca El-Gabal, kasnije će biti važnim središtem za kršćane pod bizantijskom vlašću. Muslimani ovaj grad osvajaju u sedmom vijeku. Tokom islamske ere, islamske dinastije su se borile za kontrolu nad Sirijom preko grada Homsa, koji je imao bitan strateški položaj u tom području.

Danas je Homs veliki industrijski centar Sirije sa 1 500 000 stanovnika, treći po veličini. Populaciju ovog grada uglavnom čine sunitski muslimani i kršćanska manjina. Grad se može pohvaliti i velikim brojem historijskih džamija i crkava. Blizu njega je lociran i Krak des Chevaliers, spomenik svjetske kulturne baštine.

Homs je jedan od mnogih gradova u Siriji, gdje su održani veliki protesti protiv vlade, kao dio obuhvatnije pobune u Siriji. Nazvan je "Glavnim gradom revolucije". Broj demonstranata je procjenjivan od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada, koji su se okupili na glavnog gradskom trgu Quwatli ulica (Trg slobode), na dane 17-18 aprila 2012., i sjedeći protestovali protiv režima trenutnog predsjednika Bašar al-Asada. Najmanje 62 stanovnika Homsa su ubile vladine sigurnosne snage, ili prethodnoh dana naoružani lojalisti. Neki armijski dezerteri procjenjuju broj žrtava na najmanje 300.[1]

Reference