Razlika između verzija stranice "Sulejman Šarac"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m Ispravka kategorije
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m Rješavanje višeznačnih čvorova pomoću bota: BiH
Red 2: Red 2:




U pokretu za vjersku i vjersko proshvatnu autonomiju [[BiH|Bosne i Hercegovine]] aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Monarhija teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon izvojevane pobjede za vjersku i vjersko prosvetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je Sulejman ef. Sarać bio prvi bosanskohercegovački [[reisu-l-ulema]] izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]] monarhiji, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije tri godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade da u roku od osam dana podnese ostavku, reisu-l-ulema Sulejman ef. Sarać podnio je ostavku na položaj reisu-l-uleme u avgustu [[1912]]. godine. Nakon toga se posvetio porodici i [[nauka|nauci]] koju je neizmjerno volio.
U pokretu za vjersku i vjersko proshvatnu autonomiju [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]] aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Monarhija teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon izvojevane pobjede za vjersku i vjersko prosvetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je Sulejman ef. Sarać bio prvi bosanskohercegovački [[reisu-l-ulema]] izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]] monarhiji, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije tri godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade da u roku od osam dana podnese ostavku, reisu-l-ulema Sulejman ef. Sarać podnio je ostavku na položaj reisu-l-uleme u avgustu [[1912]]. godine. Nakon toga se posvetio porodici i [[nauka|nauci]] koju je neizmjerno volio.





Verzija na dan 2 novembar 2006 u 19:34

Hafiz Sulejman ef. Sarać rođen je u Stocu 1850. godine. Osnovno obrazovanje i hafiz stekao je u rodnom mjestu, a dalje školovanje u Istanbulu završio 1878. godine. Po povratku u domovinu 1879. godine biva imenovan za bihaćkog muftiju, na kojoj dužnosti ostaje do 1887. godine, nakon čega biva postavljen za profesora a kasnije i za ravnatelja Šerijatske sudačke škole u Sarajevu.


U pokretu za vjersku i vjersko proshvatnu autonomiju Bosne i Hercegovine aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Monarhija teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon izvojevane pobjede za vjersku i vjersko prosvetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je Sulejman ef. Sarać bio prvi bosanskohercegovački reisu-l-ulema izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji Austro-Ugarskoj monarhiji, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije tri godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade da u roku od osam dana podnese ostavku, reisu-l-ulema Sulejman ef. Sarać podnio je ostavku na položaj reisu-l-uleme u avgustu 1912. godine. Nakon toga se posvetio porodici i nauci koju je neizmjerno volio.


Na ahiret je preselio 27. decembra 1927. godine u Sarajevu.