Razlika između verzija stranice "Mount Erebus"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot: mijenja eu:Erebus sa eu:Erebus mendia
Escarbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.3) (Bot dodaje: el:Όρος Έρεβος
Red 33: Red 33:
[[da:Mount Erebus]]
[[da:Mount Erebus]]
[[de:Mount Erebus]]
[[de:Mount Erebus]]
[[el:Όρος Έρεβος]]
[[en:Mount Erebus]]
[[en:Mount Erebus]]
[[eo:Monto Erebus]]
[[eo:Monto Erebus]]

Verzija na dan 3 mart 2013 u 19:06

Mount Erebus

Mount Erebus na Antarktiku je najjužniji aktivni vulkan na Zemlji. Visok je 3.794 m i nalazi se na Rossovom ostrvu koje je također dom i trima neaktivnim vulkanima, prije svega planini Mount Terror.

Vulkan je kontinuirano aktivan od 1972. godine i mjesto je gde se nalazi Erebuska vulkanska opservatorija Novomeksičkog instituta za rudarstvo i tehnologiju. U krateru se nalazi jedno od nekoliko preostalih jezera lave u svijetu.

Historija

Satelitski snimak planine

Mount Erebus je 1841. godine otkrio polarni istraživač James Clark Ross, a čiji su se brodovi zvali Erebus i Terror (ove brodove je također koristio i John Franklin na tragičnom putu u potrazi za Sjevernim prolazom). Erebus su prvi put osvojili članovi grupe Ernesta Shackletona 1908. godine. I brodovi i vulkani su imenovani po Erebusu, primordijalnom grčkom bogu, sinu Haosa.

Geologija

Planina Erebus je danas najaktivniji vulkan na Antarktiku. Krater planine Erebus sadrži konstantno jezero lave, a erupcije su dnevne strombolijanskog tipa. Tokom prošle godine (2005.) primijećene su male erupcije pepela, pa čak i male erupcije lave, koje su dolazile iz ventila blizu jezera lave. Donja polovina vulkana je štit a gornja je stratokon (Etna izgleda slično).

Planina Erebus (3794 metara iznad nivoa mora) je klasifikovana kao poligenetička starovulkanska planina. Kompozicija tekuće eruptivne aktivnosti na ovoj planini je anortoklasni-porfirički tefritički fenolit i fenolit, koji čine masu lave iz vulkana. Najstariji proizvod erupcije sa Erebusa sastoji se od relativno neizdifirencirane i neviskozne basanitske lave, dok se može naći i nešto mlađi basanitska i fonotefritska lava.

Ostalo

Topografska karta Rosovog ostrva (razmjera 1:250.000) od USGS-a

Let 901 kompanije "Air New Zeeland" je obavljao prevoz sa Ouklendskog međunarodnog aerodroma na Novom Zelandu do Antarktika i nazad. Prevoz kompanije "Air New Zeeland" na ovoj ruti obavljao se avionom tipa McDonnell Douglas DC-10-30 i počeo je sa radom u februaru 1977. godine. Avion je pao na planinu Erebus 1979. godine, pri čemu je poginulo 257 putnika i članova posade.

Vanjski linkovi