Razlika između verzija stranice "Charmeleon"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Migrating 10 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1637365 (translate me)
Red 51: Red 51:
[[es:Anexo:Pokémon de la primera generación#Charmeleon]]
[[es:Anexo:Pokémon de la primera generación#Charmeleon]]
[[fi:Luettelo Pokémon-lajeista (1–20)#Charmeleon]]
[[fi:Luettelo Pokémon-lajeista (1–20)#Charmeleon]]
[[fr:Salamèche et ses évolutions]]
[[hr:Charmeleon]]
[[it:Charmeleon]]
[[ja:リザード (ポケモン)]]
[[nl:Charmeleon]]
[[no:Charmeleon]]
[[pl:Lista Pokémonów (1-20)#Charmeleon]]
[[pl:Lista Pokémonów (1-20)#Charmeleon]]
[[pt:Família de Charmander#Charmeleon]]
[[pt:Família de Charmander#Charmeleon]]
[[sk:Charmeleon]]
[[th:ลิซาโดะ]]
[[tr:Charmeleon]]
[[zh:火恐龍]]

Verzija na dan 10 mart 2013 u 11:48

Charmeleon
Opći podaci
Japansko imeリザード Rizādo
Redni broj5
Generacijaprva
VrstaVatreni
Stepen1.
Razvio se izCharmandera
Razvija se uCharizarda
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,1 m
Težina19,0 kg
SposobnostBljesak (Blaze)

Šablon:Pokémon uvod Charmeleonovo ime kombinacija je engleskih riječi "char" = opeći, i "chameleon" = kameleon (maleni gušter). Doduše, Charmeleona se ne bi trebalo smatrati ekvivalentom kameleonu, jer nema nikakve veze sa stvarnom životinjom, dok Pokémon Kecleon ima. Njegovo japansko ime dolazi od izgovora engleske riječi "lizard" = gušter, zbog njegova gmazolika izgleda.

Biološke karakteristike

Charmeleon je dvonožni gmaz, tamnocrvene boje s izraslinom na vrhu glave nalik rogu, slično kao u dinosaura Parasaurolphusa (zanimljiva činjenica jest da su Charmander i Charizard svijetle, narandžaste boje, dok je Charmeleon najtamniji član svog evolucijskog lanca). Njegove ruke sada su oboružane dugim, oštrim kandžama, mnogo dužim od Charmanderovih, i ne nalik njegovom slatkom i poslušnom prijašnjem obliku, ovaj Pokémon veoma je nagle naravi, te često bljuje plavičaste plamenove ili plamteću prašinu kada je uznemiren. Ima pretjerano divlju narav i obožava borbu. Kada je uzbuđen, njegov plamen na repu također poprimi plavičastu boju. Nemilosrdno razrezuje protivnike svojim moćnim kandžama i udara ih svojim repom da bi ih onesvijestio, povisujući okolnu temperaturu mašući svojim repom. Poseban oprez potreban je pri prilaženju ovom opakom Pokémonu.

Njegov je rep dovoljno snažan da podigne petoricu ljudi te je poznat po tome da može podignuti temperaturu okolnog zraka samo lagano mašući njime.

U videoigrama

Charmeleona se može dobiti razvijanjem Charmandera na 16. nivou, kojeg se ne može naći u divljini. zbog toga, igrač mora započeti igre Charmenderom u kojima je on dostupan kao početni Pokémon (uz Squirtlea i Bulbasaura). Zbog njihove snage, rijetkosti i vječne popularnosti, Charmander/Charmeleon/Charizard često se uzgajaju u Pokémon igrama radi razmjene s ostalim igračima. Shiny verzija Charmeleona žute je boje.

U animiranoj igri

Kada se Ashov Charmander razvio u Charmeleona dok se borio s Exeggutorima, njegova se osobnost naglo i potpuno promijenila. Postao je veoma neposlušan Pokémon, boreći se samo kada je bio od volje (što je, na Ashovu veliku žalost, bilo veoma rijetko). Pokazao je svoj nedostatak poštovanja čim mu je Ash čestitao na njegovoj evoluciji. Od tada, pa sve do njegove evolucije u Charizarda, neprestano je bljuvao vatru u Ashovo lice. Evoluirao je u Charizarda tri epizode kasnije, zbog velike želje da se bori s Aerodactylom.

Kada je Ash sreo svog prijatelja Richija na Whirl ostrvima, njegov se Charmander, Zippo, razvio u Charmeleona od prošlog pojavljivanja (Zippo je, doduše, ostao poslušan nakon evolucije). Zippo se nije razvio u Charizarda.

Na ostrvima između grada Lilycovea i grada Mossdeea, jedan od učenika Pokémon sudačke škole ima Charmeleona, kao i Ivysaura i Wartortlea.

U filmu Pokémon 4Ever, mladi Prof. Oak ima Charmeleona kojeg koristi da bi pobijedio Sneasela koji pripada članu Tima Raketa.