Razlika između verzija stranice "Mokoš"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (Bot: mijenja fr:Mokoš sa fr:Mokoch
m Bot: premještanje 22 međuwiki linkova koji su sada dostupni na stranici d:q817358 na Wikidati
Red 9: Red 9:


[[Kategorija:Vjera]]
[[Kategorija:Vjera]]

[[af:Mokosj]]
[[be:Мокаш]]
[[be-x-old:Мокаш]]
[[bg:Мокош]]
[[cs:Mokoš]]
[[de:Mokosch]]
[[en:Mokosh]]
[[et:Mokoš]]
[[fr:Mokoch]]
[[he:מוקוש]]
[[hr:Mokoš]]
[[it:Mokoš]]
[[ja:モコシ]]
[[lt:Mokoša]]
[[mk:Мокош]]
[[pl:Mokosz]]
[[pt:Mokosh]]
[[ru:Мокошь]]
[[sk:Mokoš]]
[[sl:Mokoš]]
[[sr:Мокош]]
[[uk:Мокош]]

Verzija na dan 11 mart 2013 u 07:11

Mokoš je ostatak kulta Majke Zemlje koji je bio naročito snažan kod naroda s ratarskim običajima. Korijenje imena jest –mok (značenja : mokra, močiti), ali isto tako ukazuje se na sanskritsku etimologiju od –makha (značenja: plemenito, bogato). Bila je to tzv. mat syraja zemlja - vlažna zemlja (povezano sa ženskom spolnošću).

Zemlju, vrlo često zvanu svetom, okružuje niz tabua kao npr. zabrana zabijanja kolaca u nju prije proljetnog praznika, ona je tada noseća i uskoro će rađati novi život - «Tko udara zemlju, udara majku svoju po trbuhu». Čak i pad na zemlju bio je negdje smatran uvredom nanesenu njoj. Tada se trebalo ispričati svetoj zemlji da ne bi došlo do posljedica nakon pada (lomova ili uganuća). Zabrana čupanja trave u tom vremenu bio je također odraz poštivanja prema nosećoj Zemlji - «Tko travu čupa, taj čupa kosu majci svojoj». Vrlo često se o zemlji narod izražavao kao o «onoj koja je bogata». Kod mnogih Slavena Mokoš je kasnije bila shvaćana kao kućni duh, čuvarica ženskih poslova i polja - «Mokoš nadgleda kuću, štiti prelje, ponekad uznemiri žene koje predu, nadgleda ovce, striže ih... Za nju, pored škara za šišanje, ostavlja se i pramen vune».

Kao žensko božanstvo ostala je najduže u sjećanju žena, no svi su ju slavili kao ženski aspekt kosmičkog poretka. Još do XVI vijeka kršćanski svećenici prilikom ispovijedi obavezno su pitali svaku ženu: «Jesi li išla k Mokoši?». Unatoč tome, ostala je Mokoš u sjećanju naroda sve do današnjih dana.