Razlika između verzija stranice "Plaža"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: premještanje 74 međuwiki linkova koji su sada dostupni na stranici d:q40080 na Wikidati
m Bot: premještanje 1 međuwiki linkova koji su sada dostupni na stranici d:q40080 na Wikidati
Red 43: Red 43:


[[Kategorija:Turizam]]
[[Kategorija:Turizam]]

[[af:Strand]]

Verzija na dan 15 mart 2013 u 14:30

Pješčana plaža

Plaža je dio obale koji je najčešće uređen i namijenjen onima koji žele uživati u pogodnostima koje pružaju vodene površine pored kojih se ta plaža nalazi (sunčanje, kupanje).

Vrste plaže prema podlozi

S obzirom na vrstu podloge, plaže dijelimo na:

  • Betonske
  • Šljunkaste
  • Pješčane

Betonske plaže

Betonske plaže su plaže napravljene nasipanjem i ravnanjem betona na podlogu, koja je najčešće sastavljena od stijena. Dosta ovakvih plaža nalazi se i na bosansko-hercegovačkoj obali, u gradu Neumu.

Šljunkaste plaže

Ova vrste plaže za svoju podlogu ima šljunak, a nastala je nakon dugog perioda abrazivnog djelovanja vode. Na našoj obali postoji par šljunkastih plaža, no one su nastale nasipanjem šljunka na određena područja.

Pješčane plaže

Treća vrsta plaža je zasigurno i jedna od najomiljenijih plaža ljudima diljem svijeta. Pješčana plaža je plaža u čiji sastav ulaze skroz sićušni kamenčići, te velika gomila istih stvara pogodan teren za hodanje. Gladak teren na plaži, teren sastavljen od pijeska, idealan je za razne sportove (odbojka, nogomet, i dr.), a najmlađima je uvijek drago praviti pješčane zamke ili druge vrste građevina.

Nudističke plaže

Plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odjeće, tj. potpuno su nagi, nazivamo nudističkim plažama. Takve vrste plaža nalaze se na diskretnim mjestima i obično su ograđene, tako da preostali kupači ne mogu (jasno) vidjeti potpuno gola tijela na ovim plažama.

Copacabana - najpoznatija plaža na svijetu

Dodaci na plažama

Dok postoje neke plaže koje nemaju gotovo nikakav sadržaj, mnogo je javnih plaža na kojima posjetitelji imaju dosta ponuđenog zabavnog sadržaja. Na mnogim većim plažama posjetitelji se mogu zabaviti spuštanjem u more s raznih vrsta tobogana, provozati se morem pedalinama, skuterima ili brodovima, igrati odbojku ili nogomet na pijesku, pa čak i ući u vrstu providne lopte i hodati po moru.

Najpoznatije svjetske plaže

Malo je ljudi koji nisu čuli za Copacabanu. Ova ogromna pješčana plaža smještena je u brazilskom gradu Rio de Janeiru i duga je 4 km. Ogromna pješčana plaža u Cancunu, u Meksiku, inače po mnogima jedna od najljepših plaža svijeta, mnogim je Bosancima i Hercegovcima ostala u sjećaju iz TV sapunice Rubi, koja se prije par godina prikazivala na televiziji Pink BH. Vrijedne pomena u ovoj maloj skupini još su i Phi Phi plaža u Tajlandu, te havajska plaža Waikiki.

Šljunkasta plaža u Neumu

Bosansko-hercegovačke plaže

U jedinom bosansko-hercegovačkom gradu na moru, Neumu, možemo pronaći šljunkaste i betonske plaže. Betonske plaže preovladavaju onim dijelovima gdje se nalaze privatne kuće i smještaji. Obzirom da su stijene jako zastupljene u tim područjima, najlakše plaže za napraviti bile su upravo betonske. Na naseljenoj strani Neuma nalazi se par šljunkastih plaža u vlasništvu hotela, a s druge nenaselje strane, na poluostrvu Klek, prije par godina izgrađena je velika šljunkovita plaža koja svake godine postaje sve posjećenijom.