Razlika između verzija stranice "Transseksualnost"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Migrating 37 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q190965 (translate me)
Red 13: Red 13:


[[ko:성전환]]
[[ko:성전환]]
[[uk:Транссексуалізм]]

Verzija na dan 22 mart 2013 u 16:55

Transseksualnost je fizički poremećaj, prenatalno determinisan, pri čemu osoba ima anatomski i fiziološki mozak suprotnog spola. Time se transseksualnost svrstava u red interseksualnih poremećaja.

Glavni simptom ovog poremećaja je trajni, korjeniti osjećaj psihičke pripadnosti suprotnom spolu, pri čemu je osoba u potpunosti svjesna svog genitalnog spola.

S obzirom da transseksualne osobe imaju fiziološki mozak suprotnog spola, svi mukotrpni pokušaji odvraćanja bolesnika od osjećaja psihičke pripadnosti suprotnom spolu psihijatrijskim putem, ostajali su potpuno bezuspješni.

Jedini uspješan način liječenja je "promjena spola"- kompleksan proces koji podrazumijeva socijalno prihvatanje osobe u suprotnom spolu, hormonsku terapiju i hirušku promjenu genitalija i ostalih sekundarnih polnih karakteristika.

Transseksualnost, dakle, nije mentalna bolest, perverzija ili životni izbor, što se do skora i u stručnim krugovima spekulisalo, zaključak je na osnovu materijalnih dokaza, dobijenih iz preciznih naučnih studija, izvršenih tokom poslednjih petnaest godina.