Razlika između verzija stranice "Zehra Deović"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q6470729 (translate me)
m +{{Nedostaju izvori}}
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
'''Zehra Deović''', jedna je od najpoznatijih interpretatorica [[sevdalinka|sevdalinki]]. Rođena je [[1938]]. u [[Foča|Foči]].
'''Zehra Deović''', jedna je od najpoznatijih interpretatorica [[sevdalinka|sevdalinki]]. Rođena je [[1938]]. u [[Foča|Foči]].



Verzija na dan 18 april 2013 u 16:07

Zehra Deović, jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdalinki. Rođena je 1938. u Foči.

Na programu nekadašnjeg Radio Sarajeva još je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više internacionalnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na Radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Živi i radi u Sarajevu.

Detalji umjetničke karijere

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama-Ilahija i kasida,sa kojima se pojavila kao učesnik brojnih festivala Ilahija i kasida, večeri duhovne muzike i sl. Što se tiče sevdaha i sevdalinke Zehra je najpoznatija po izvođenju pjesme "Da sam ptica", koju je snimila u tri audio verzije, i za koju je uradila nekoliko video spotova. Osim ove pjesme, sevdalinka koja joj je obilježila karijeru je svakako "Dvije su se vode zavadile", koju je snimila u više verzija i za koju je uradila arhivski video spot. Ovaj spot je inače sniman u Foči, Zehrinom rodnom gradu, kome je poklonila drugu verziju ove pjesme. Primadona bh sevdaha Zehra Deović je uzela učešće i u brojnim humanitarnim aktivnostima i učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima. Jedan od najznačajnijih humanitarnih projekata je snimanje patriotske pjesme "mladost moga Sarajeva", za koju je snimljen i spot,a koja je podrška izgradnji memorijalnog centra Kovači-Sarajevo.

Aktivnosti

Danas Zehra Deović još uvijek aktivno radi. Novi cd, koji će izaći zajedno sa dva antologijska cd-a sevdaha se priprema. Zehra je također nastupala na večerima sevdaha u Hrvatskoj 2007. i 2008. godine,a pozvana je i na festival Balkan Fever Beč 2009., u sklopu čije će festivalske večeri predstaviti svoj dugogodišnji muzički opus.

Zehra Deović je 2005. godine dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

Najznačajnije izvedbe

Sevdalinke na wiki izvoru

Pored navedenih pjesama tu je još stotinjak drugih koje je Zehra Deović snimila za 50 godina rada na estradi, a od kojih se velik broj nalazi na Antologijama sevdalinke u izdanju BHRT-a, ali i drugim mnogobrojnim kompilacijama sevdaha.