Razlika između verzija stranice "Zemun"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Migrating 24 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q189419 (translate me)
m +{{Nedostaju izvori}}
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Infokutija naselje/Srbija
{{Infokutija naselje/Srbija
|Grb = Grb-zemun.jpg
|Grb = Grb-zemun.jpg

Verzija na dan 18 april 2013 u 20:10

Šablon:Infokutija naselje/Srbija Zemun (mađarski: Zimony, njemački: Semlin, latinski: Taurunum) je beogradska općina. Zauzima površinu od 15.356 ha, na kojoj živi 152.950 stanovnika.

Zemun se nalazi u jugoistočnom djelu Srijema, ispod srijemske zaravni na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save. Teritorijalno, historijski, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajno vezan je za Beograd, u čijem je sastavu od 1934. godine. Jedan je od najvećih industrijskih centara u Srbiji, sa metaloprerađivačkom, tekstilnom, industrijom kože i obuće, hemijsko-farmaceutskom, drvnom. Značajno je središte drumskog, riječnog i vazdušnog saobraćaja. Zemun je, kao dio Beograda, veliki kulturno-prosvjetni centar. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spojio sa Novim Beogradom.

Prvi naziv je bio Taurunum. Najstariji pisani tragovi o današnjem imenu grada datiraju iz 12. vijeka. Nastao je od slovenske riječi „zemlin“ i pretpostavlja se da se ime vezuje za zemljani grad. Zemun, nekada zaseban grad, u sastavu beogradskih općina je od 1945. Godine 2004. od dijela općine Zemun formirana je Općina Surčin.

Slava općine Zemun je Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan (koji se slavi 40 dana poslije Uskrsa). Kao dan općine slavi se 5. novembar, datum kada je srpska vojska oslobodila Zemun u Prvom svjetskom ratu. Predsjednik općine Zemun je Gordana Pop-Lazić.

Naselja

Urbana

Ruralna

Demografija

Nacionalni sastav općine Zemun:

Vanjski linkovi