Razlika između verzija stranice "Orden zasluga za narod"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: premještanje 2 međuwiki linkova koji su sada dostupni na stranici d:q2671901 na Wikidati
m +{{Nedostaju izvori}}
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
'''Orden zasluga za narod''' ([[Slovenski jezik|slov.]]:''Red zaslug za ljudstvo''); ([[Makedonski jezik|mak.]]:''Орден заслуги за народ''); je bio [[Ordeni i medalje SFRJ | odlikovanje Socijalističke federativne republike Jugoslavije]] u tri reda.
'''Orden zasluga za narod''' ([[Slovenski jezik|slov.]]:''Red zaslug za ljudstvo''); ([[Makedonski jezik|mak.]]:''Орден заслуги за народ''); je bio [[Ordeni i medalje SFRJ | odlikovanje Socijalističke federativne republike Jugoslavije]] u tri reda.



Verzija na dan 19 april 2013 u 04:12

Orden zasluga za narod (slov.:Red zaslug za ljudstvo); (mak.:Орден заслуги за народ); je bio odlikovanje Socijalističke federativne republike Jugoslavije u tri reda.

Orden zasluga za narod prvog, drugog i trećeg reda je ustanovilo Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugosavije, 9. juna 1945. godine, zajedno sa Medaljom zasluga za narod. Odlikovanje se dodijeljivalo " za naročite zasluge u izgradnji socijalizma i socijalističkih samoupravnih odnosa, za organiziranje i učvršćivanje općenarodne obrane, sigurnosti i neovisnosti zemlje, kao i za zasluge u oblasti privrede, nauke i kulture" .

Autor Ordena zasluga za narod i Medalje zasluga za narod je slikar Đorđe Andrejević Kun.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima FNRJ od 1. marta 1961. izvršena je izmjena naziva ordena, pa je od tada orden imao sljedeće redove:

  • Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod I reda) - 11. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima (ranije Orden zasluga za narod II reda) - 20. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.
  • Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (ranije Orden zasluga za narod III reda) - 30. u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.

Dodjela ordena i medalje započela je odmah po njihovu ustanovljenju. Do 31. decembra 1985. godine dodijeljeno je ukupno 5.668 Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (I reda), 39.534 Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima (II reda), 282.864 Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (III reda), te 430.666 Medalja zasluga za narod.

Izgled i vrpce odlikovanja

Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom
Izgled odlikovanja
Datoteka:R11-yo0390-Orden-zasluga-za-narod-sa-zlatnom-zvijezdom.png
Datoteka:R20-yo0378-Orden-zasluga-za-narod-sa-srebrnim-zrakama.png
Vrpce odlikovanja

Literatura