Razlika između izmjena na stranici "Savjest"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.336 bajtova ,  prije 15 godina
m
nema sažetka izmjene
 
m
Čovjek mora imati savjest o dužnosti, a dužnost se shvata kao dobro djelovanje. Ko nema savjest o dužnost nema ni prava. [[Toma Akvinski]] kaže da je osnovno načelo praktičnog uma: "Dobro valja činiti, za njim težiti, a zlo valja izbjegavati".
 
 
== Vrste savjesti ==
 
Ponekada se savješću opravdavaju zla djela, pa primjer pogrešnom procijenom situacije, pogrešnim postupkom mada želimo [[dobro]], psihičkim smetnjama i slično. Razlikujemo četiri osnovne vrste savjesti:
 
#'''Neispravna savjest'''- nastaje zbog prihvaćanja neispravnih principa za koje se misli da su objektivni i važeći za svako djelovanje. Uzrok ovakve savjesti je nedostatak znanja i volje da se spozna ili je to robovanje predrasudama.
#'''Površna savjest'''- ona rukovodi nekim djelovanjem na osnovu određenog principa, a zanemaruje druge principe. Površna savjest ne predviđa moguće posljedice nekog djelovanja. [[Max Weber]] insistira na [[Etika|etici]] odgovornosti za posljedice, a ne na onoj koja se samo zasniva na namjerama.
#'''Popustljiva savjest'''- takva savjest pravilno procijeni šta treba činiti, ali popušta pred teškoćama i donosi neispravne sudove. Ponekada se javlja usljed pritiska okoline.
#'''Skrupulozna savjest'''- javlja se kod pretjeranog preispitivanja neke moguće odluke. Uzroci su nesigurnost ili strah od autoriteta.
 
Iz svega navedenog možemo zaključiti da je savjest subjektivna i relativna kategorija. Razni ljudi će različito djelovati u određenim prilikama vođeni svojom savješću (na primjer odbiti ratnu službu ili prihvatiti).
 
== Relevantni članci ==
*[[Filozofija]]
*[[Sociologija]]
*[[Etika]]
*[[Moral]]
*[[Dobro]]
2.211

izmjena

Navigacija