Milan Mučibabić: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
takođe -> također
m (+{{Nedostaju izvori}})
m (takođe -> također)
'''Milan Mučibabić''', [[književnik]] i [[novinar]], rođen 1922. u [[Nevesinje|Nevesinju]] /Bosna i Hercegovina/. Nakon završene Građanske škole, zaposlio se u Željezari Zenica a odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata je kao skojevac već od 1941. učestvovao u odbrani zemlje. Poslije rata je radio kao omladinski aktivist a zatim kao novinar u redakciji “Oslobođenja”, gdje ostaje sve do privremenog penzionisanja 1969, kada se u potpunosti posvećuje književnom radu. Kao novinar je bio zanimljiv i po svojim reportažama o selu, poljoprivredi, te raznim zapisima o događajima i ljudima iz vremena [[NOB]]a i posljeratnog perioda.
 
Nosilac je brojnih novinarskih i književnh nagrada a takođetakođer i visokog društvenog priznanja Šestoaprilske nagrade Grada, koju je dobio za svoj književni rad.
 
Objavio je niz knjiga, među kojima je najzapaženija trilogija Kamen i pepeo, za koju je dobio i veliko priznanje za najbolji roman sa ratnom tematikom. Time je praktičmo i zaokružen ciklus romana i literature na temu Drugog svjetskog rata.

Navigacija