Razlika između verzija stranice "Tirmizi"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju_izvori}}
{{Nedostaju_izvori}}
Ebu Isa Muhammed bin Isa bin Sevre bin Musa bin Dahhak el-Tirmizî '''Tirmizi''' ([[arapski]] الترمذي) (rođen 824. - umro 892.godine u Termezu, [[Perzija]]) bio je [[Perzija|perzijski]] [[muhadis]] i sakupljač [[hadis]]a.
'''Tirmizi''' ''(Ebu Isa Muhammed bin Isa bin Sevre bin Musa bin Dahhak el-Tirmizi)''([[arapski]] الترمذي) (rođen 824. - umro 892.godine u Termezu, [[Perzija]]) bio je [[Perzija|perzijski]] [[muhadis]] i sakupljač [[hadis]]a.


==Biografija==
==Biografija==

Verzija na dan 29 juli 2013 u 15:35

Tirmizi (Ebu Isa Muhammed bin Isa bin Sevre bin Musa bin Dahhak el-Tirmizi)(arapski الترمذي) (rođen 824. - umro 892.godine u Termezu, Perzija) bio je perzijski muhadis i sakupljač hadisa.

Biografija

Napisao je Tirmizijin Sunen (arapski جامع الترمذي) jednu od 6 najpriznatijih hadiskih zbirki. Smatra se petom po "jačini" u nizu od šest najpriznatijh. Rođen je i umro u Baghi (perzijski "Vrt"), predgrađu Termeza, današnji Uzbekistan, u plemenu Banu Sulaym. Već u dobi od dvadeset godina,putovao je do Kufe, Basre i Hidžaza, tražeći znanje od Buharije, Muslima i Ebu Davuda. Posljednje dvije godine svog života Tirmizi je bio slijep, rekao je da je njegovo sljepilo posljedica njegovog plača nad Buharijnom smrti. Tirmizi je pokopan u Sherobodu, 60 kilometara sjeverno od Termeza.

Djela

Termizi je napisao 9 knjiga, od kojih su samo četiri sačuvane, najpoznatije su "Jāmi al-Ilal al-Kabir" i "Shamā’il" .