Razlika između izmjena na stranici "Tekvando"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 9 bajtova ,  prije 8 godina
m
Bot: de:Taekwondo je dobar članak.; kozmetičke promjene
m (+{{Nedostaju izvori}})
m (Bot: de:Taekwondo je dobar članak.; kozmetičke promjene)
[[Datoteka:PAT 5159.JPG|200px|mini|desno|tekwondo borci ITF načinom]]
'''Taekwondo''' (fonetski ''tekvondo'') je [[Koreja|korejska]] vještina koja se većinom bazira na samoodbrani. Taekwondo nastaje iz riječi Tae (태, hanja 跆), što znači udariti nogom, Kwon (권, hanja 拳), što znači udariti rukom i Do (도, hanja 道), što znači put.
Taekwondo spada u grupu udaračkih vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih [[borilačkih]] vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 miliona.
 
== Historija ==
Originalne taekwondo tragove možemo naći u historiji [[Koreje]] već od 3. godine p.n.e, za vladavine dinastije Koguryo. [[1935]]. godine grupa japanskih arheologa pronašla je freske koje prikazuju kraljevske ratnike u pozicijama vrlo sličnim današnjoj taekwon-do tehnici. Oba borca nalaze se u taekwondo gardovima suprostavljena jedan drugome.
 
Taekwondo je najočitiji razvoj doživio za vrijeme Silla kraljevine koja je nastala dvadesetak godina ranije od Koguryo kraljevine, a nalazila se na teritoriji današnjih [[Koreja]], smještena nešto južnije.Prije otprilike 1.300 godina, korejsko je poluostrvo bilo podijeljeno na tri kraljevstva: Silla, Koguryo i Baek Je. Silla najmanja od te tri kraljevine, bila je stalno na udaru jačih susjeda sa sjevera i zapada. Za vrijeme 24. kralja Silla dinastije organizirana je grupa mladih plemića-oficira, nazvana Hwa Rang. Ti mladići su bili podvrgnuti intezivnim treninzima u različitim oblicima borbe sa i bez oružja, a trening taekkyona, preteće današnjeg taekwondoa im je bio osnovni način vježbanja. Hwa Rang organizacija ubrzo je postala poznata u tom dijelu [[Azija|Azije]] zbog hrabrosti i sposobnosti svojih boraca. Zahvaljujući njima, pod vodstvom Silla dinastije, korejsko poluostrvo je po prvi puta ujedinjeno. Za vrijeme perioda postojanja Hwa Rang organizacije, pored taekkyon-a u narodu je bio popularan oblik nožne borbe zvan Subak. Nadmetanja u ovoj vještini redovno su se održavala svake godine, zajedno sa nadmetanjima u streljaštvu i korejskom hrvanju. U historiji dinastije Koguryo koja dolazi na vlast [[918]]. godine, taekwondo je zauzimao važno mjesto, a bio je poznat pod imenom Subak. Mnogi dokumenti nam govore o važnosti Subaka, što zaključujemo po zabilježenim čestim posjetima vladara Subak nadmetanjima. Iz istih dokumenata je vidljivo da je u to doba Subak bio organizovan kao sport koji je uživao veliku popularnost među gledaocima. Za vrijeme kralja Chongjo iz dinastije Yi, koja dolazi na vlast oko 1.400. godine, napisana je prva knjiga o Subaku koja je sačuvana do danas. U toj knjizi daju se detaljna uputstva o načinu izvođenja tehnike i treninga.Godine 1909. dolazi do japanske okupacije [[Korejsko poluostrvo|Korejskog poluostrva]] koja traje do [[1945]], a u kojem je razdoblju taekwondo bio zabranjen. Zahvaljujući tajnom vježbanju, taekwondo je nadživio japansku okupaciju. Za vrijeme okupacije mnogi majstori Tekkyona i Subaka su emigrirali iz [[Koreja|Koreje]] ili su bili deportovani u [[Japan]]. 1945. godine iz japanskog logora se vratio general Choi Hong Hi pod čijim je vodstvom došlo do razvoja modernog taekwondoa.
 
== Vanjski linkovi ==
 
{{Link FA|hr}}
{{Link GA|de}}
66.705

izmjena

Navigacija