Razlika između verzija stranice "Kralj"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m Bot: Popravka HTML koda
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Kralj''' je vladar ''[[kraljevina|kraljevine]]'', bilo kao [[suveren]] ili kao kao [[simbolički|simbolička]] figura (uporedi, na primjer, sa ulogom [[Britanija|britanske]] [[kraljica|kraljice]]).
'''Kralj''' je vladar ''[[kraljevina|kraljevine]]'', bilo kao [[suveren]] ili kao kao [[simbolički|simbolička]] figura (uporedi, na primjer, sa ulogom [[Britanija|britanske]] [[kraljica|kraljice]]).
'''Kralj u srednjovjekovnoj Bosni:''' Srednjovjekovna bosanska država postala je kraljevinom 1377. i u tom statusu je egzistirala do 1463. Bosanski kraljevi su pripadali dinastiji Kotromanića. Vlast su ostvarivali samostalno i u skladu sa odlukama stanka, sabora bosanske vlastele. Kraljevi su imali svoje rezidencije, dvor i dvorjanike, dvorsku kancelariju sa razvijenom diplomatskom službom i razgranate političke veze sa svojim susjedima i glavnim političkim predstavnicima na jugoistoku Evrope. Bosanski kraljevi imali su svoje posjede koji su prepoznatljivo označavani kao [[Contrata del re]]. Njihova regalna prava omogućavala su im lagodan život.
Pratili su kulturna dešavanja na širem području i prilagođavali ih ukusu svoje bosanske sredine ([[Dvorska kultura]]). Primali su tribute koje im je plaćala Dubrovačka republika ([[Svetodmitarski dohodak]], [[Stonski dohodak]]). Smrću posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Toomaševića 1463. Bosanska kraljevina je prestala da postoji. Pokušaji Ugarske i Osmanlija da izvrše restituciju Bosanskog kraljevstva nisu uspjeli.


{{Wikicitat}}
{{Wikicitat}}

Verzija na dan 17 decembar 2006 u 15:34

Kralj je vladar kraljevine, bilo kao suveren ili kao kao simbolička figura (uporedi, na primjer, sa ulogom britanske kraljice). Kralj u srednjovjekovnoj Bosni: Srednjovjekovna bosanska država postala je kraljevinom 1377. i u tom statusu je egzistirala do 1463. Bosanski kraljevi su pripadali dinastiji Kotromanića. Vlast su ostvarivali samostalno i u skladu sa odlukama stanka, sabora bosanske vlastele. Kraljevi su imali svoje rezidencije, dvor i dvorjanike, dvorsku kancelariju sa razvijenom diplomatskom službom i razgranate političke veze sa svojim susjedima i glavnim političkim predstavnicima na jugoistoku Evrope. Bosanski kraljevi imali su svoje posjede koji su prepoznatljivo označavani kao Contrata del re. Njihova regalna prava omogućavala su im lagodan život. Pratili su kulturna dešavanja na širem području i prilagođavali ih ukusu svoje bosanske sredine (Dvorska kultura). Primali su tribute koje im je plaćala Dubrovačka republika (Svetodmitarski dohodak, Stonski dohodak). Smrću posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Toomaševića 1463. Bosanska kraljevina je prestala da postoji. Pokušaji Ugarske i Osmanlija da izvrše restituciju Bosanskog kraljevstva nisu uspjeli.