Razlika između verzija stranice "Ilovička vrata"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m +{{Nedostaju izvori}}
No edit summary
Red 5: Red 5:
Dobila su ime po mjestu [[Ilovik (mjesto)|Iloviku]], jer se došavši s otvorenog mora, prolazeći kroz njih dolazi do mjesta Ilovika.
Dobila su ime po mjestu [[Ilovik (mjesto)|Iloviku]], jer se došavši s otvorenog mora, prolazeći kroz njih dolazi do mjesta Ilovika.


Pružaju se u pravcu jugozapad - sjeveroistok. Sa sjeverozapadne strane graniče sa ostrvom [[Lošinj]], sa jugoistočne strane ostrvom [[Ilovik]] a sa sjeveroistočne strane graniče sa ostrvom [[Kozjak (ostrvo)|Kozjakom]] i [[Sveti Petar (ostrvo)|Svetim Petrom]]. Sa jugozapadne strane nema prave prirodne granice, ali se za približnu granicu može uzeti granica rta Kornu na Lošinju i rta Nozdre na Iloviku.
Pružaju se u pravcu jugozapad - sjeveroistok. Sa sjeverozapadne strane graniče sa ostrvom [[Lošinj]], sa jugoistočne strane ostrvom [[Ilovik]] a sa sjeveroistočne strane graniče sa ostrvom [[Kozjak (ostrvo)|Kozjakom]] i [[Sveti Petar (ostrvo)|Svetim Petrom]]. Sa jugozapadne strane nema prave prirodne granice, ali se za približnu granicu može uzeti granica rta Kornu na Lošinju i rta Nozdre na Ilovik


[[Kategorija:Moreuzi Evrope]]
[[Kategorija:Moreuzi Evrope]]

Verzija na dan 12 novembar 2013 u 17:33

Ilovička vrata; pogled s južnog dijela Lošinja. Lijevo je ostrvo Sveti Petar, a desno Ilovik

Ilovička vrata su morski moreuz u Jadranskom moru.

Dobila su ime po mjestu Iloviku, jer se došavši s otvorenog mora, prolazeći kroz njih dolazi do mjesta Ilovika.

Pružaju se u pravcu jugozapad - sjeveroistok. Sa sjeverozapadne strane graniče sa ostrvom Lošinj, sa jugoistočne strane ostrvom Ilovik a sa sjeveroistočne strane graniče sa ostrvom Kozjakom i Svetim Petrom. Sa jugozapadne strane nema prave prirodne granice, ali se za približnu granicu može uzeti granica rta Kornu na Lošinju i rta Nozdre na Ilovik