Razlika između verzija stranice "Upala pluća"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pne ispravka
m +.
Red 4: Red 4:


== Simptomi ==
== Simptomi ==
Simptome upale pluća prvi je opisao [[Hipokrat]] (oko 460 p. n. e.–370 p. n. e.). Glavni simptom upale [[pluća]] je teška groznica, visoka [[temperatura]] i [[glavobolja]], praćeni kašljem i probadanjem u prsima.
Simptome upale pluća prvi je opisao [[Hipokrat]] (oko 460. p. n. e.–370. p. n. e.). Glavni simptom upale [[pluća]] je teška groznica, visoka [[temperatura]] i [[glavobolja]], praćeni kašljem i probadanjem u prsima.


== Vanjski linkovi ==
== Vanjski linkovi ==

Verzija na dan 5 februar 2014 u 17:28

Rendgenski snimci grudnog koša, A - zdrava pluća , B - upala pluća

Upala pluća ili pneumonija (grčka riječ) je jedna od čestih bolesti pluća. Najčešći uzroci upale puća su bakterije i virusi. Spada u teška oboljenja i pacijenti oboljeli od upale pluća najčešće se upućuju na bolničko liječenje. Nekad je to bila neizlječiva bolest sa velikim procentom smrtnosti. S razvojem medicine i pronalaskom pencilina smrtnost od ove bolesti je znatno smanjena i skoro iskorijenjena. Danas je upala pluća uglavnom izlječiva bolest.

Simptomi

Simptome upale pluća prvi je opisao Hipokrat (oko 460. p. n. e.–370. p. n. e.). Glavni simptom upale pluća je teška groznica, visoka temperatura i glavobolja, praćeni kašljem i probadanjem u prsima.

Vanjski linkovi


Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link GA Šablon:Link GA