Razlika između verzija stranice "Četvrti krstaški rat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: de:Vierter Kreuzzug je dobar članak.
m g(p)ne ispravka - +.
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
{{Krstaški ratovi}}
{{Krstaški ratovi}}
'''Četvrti krstaški rat (1201-1204)''' je zapravo počeo radi osvajanja [[Jerusalem]]a kroz invaziju [[Egipat|Egipta]]. Kada su se krstaši u proljeće skupili u Veneciji, bilo ih je više nego što je planirano da se prevuče mletačkim brodovima do Konstantinopolja. Krstaši nisu imali dovoljno novca da plate prijevoz, pa im je mletački dužd Enriko Dandolo predložio da mu traženu sumu kompenziraju tako što će mu pomoći da zauzme [[Zadar]], koji je bio pod vlašću Ugarske. Krstaši nisu imali izbora te su pomogli Mlečane da zauzmu Zadar u novembru 1202.godine. U [[april]]u [[1204]]. godine, krstaši su opsjeli i osvojili grad [[Konstantinopolj]] ([[Carigrad]]), glavni grad Bizantijskog carstva. Taj dogadjaj često je opisivan kao jedan od najprofitabilnijih, ali i najsramnijih padova u historiji.
'''Četvrti krstaški rat (1201-1204)''' je zapravo počeo radi osvajanja [[Jerusalem]]a kroz invaziju [[Egipat|Egipta]]. Kada su se krstaši u proljeće skupili u Veneciji, bilo ih je više nego što je planirano da se prevuče mletačkim brodovima do Konstantinopolja. Krstaši nisu imali dovoljno novca da plate prijevoz, pa im je mletački dužd Enriko Dandolo predložio da mu traženu sumu kompenziraju tako što će mu pomoći da zauzme [[Zadar]], koji je bio pod vlašću Ugarske. Krstaši nisu imali izbora te su pomogli Mlečane da zauzmu Zadar u novembru 1202. godine. U [[april]]u [[1204]]. godine, krstaši su opsjeli i osvojili grad [[Konstantinopolj]] ([[Carigrad]]), glavni grad Bizantijskog carstva. Taj dogadjaj često je opisivan kao jedan od najprofitabilnijih, ali i najsramnijih padova u historiji.


== Historijska pozadina ==
== Historijska pozadina ==

Verzija na dan 5 februar 2014 u 17:38

Krstaški ratovi
Uzroci krstaških ratova


Četvrti krstaški rat (1201-1204) je zapravo počeo radi osvajanja Jerusalema kroz invaziju Egipta. Kada su se krstaši u proljeće skupili u Veneciji, bilo ih je više nego što je planirano da se prevuče mletačkim brodovima do Konstantinopolja. Krstaši nisu imali dovoljno novca da plate prijevoz, pa im je mletački dužd Enriko Dandolo predložio da mu traženu sumu kompenziraju tako što će mu pomoći da zauzme Zadar, koji je bio pod vlašću Ugarske. Krstaši nisu imali izbora te su pomogli Mlečane da zauzmu Zadar u novembru 1202. godine. U aprilu 1204. godine, krstaši su opsjeli i osvojili grad Konstantinopolj (Carigrad), glavni grad Bizantijskog carstva. Taj dogadjaj često je opisivan kao jedan od najprofitabilnijih, ali i najsramnijih padova u historiji.

Historijska pozadina

Poslije propasti Trećeg krstaškog pohoda (1189.-1192.) u Evropi nije bilo puno interesovanja za jos jedan rat protiv muslimana. Tada je Jerusalem bio pod kontrolom dinastije Abajida, koja je vladala cijelom Sirijom i Egiptom, uz izuzetak par gradova koji su i dalje pripadali krstaškom Jerusalimskom carstvu, sa prijestolnicom u Akri. U trećem pohodu, krstaši su carstvo osnovali i na Kipru.

Propovijesti Pape Inocenta III, koji je na čelo Katoličke crkve stupio 1198. godine, probudila su razmišljanja o novom pohodu. Međutim, na njegov poziv su se oglušile mnoge evropske monarhije: Njemačka se snažno opirala Papskoj moći, a Engleska i Francuska su i dalje bile u međusobnom ratu.

Šablon:Link GA Šablon:Link GA