Razlika između verzija stranice "Monunius"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pne ispravka
m Oblikovanje ISBN-a
Red 8: Red 8:
== Izvori i vanjski linkovi ==
== Izvori i vanjski linkovi ==


*The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0631198075
*The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5
*[http://home.exetel.com.au/thrace/illyria_main.htm O Iliriji]
*[http://home.exetel.com.au/thrace/illyria_main.htm O Iliriji]
*[http://www.coinarchives.com/a/results.php?results=100&search=Dyrrhachium Arhiva starog novca]
*[http://www.coinarchives.com/a/results.php?results=100&search=Dyrrhachium Arhiva starog novca]

Verzija na dan 6 februar 2014 u 17:15

Monunius (Monunijus, Monunios) je bio ilirski kralj iz plemena Dardanaca koji je živio u III stoljeću p. n. e. (vladao oko 300-280. godine p. n. e.). Činjenica da je nekoliko dardanskih vladara imalo isto ime razlog je određenim zabunama; historičar J.J. Wilkes navodi u svom djelu Iliri na str. 146: "Niti je sigurno da je to bio isti vladar koji je stekao moć među Taulantima", zatim, "Nije utvrđeno da se radi o istom Monuniusu koji je ponudio pomoć protiv Kelta..."

Monunios je imao kćer po imenu Etuta ili Etleua i nju je oženio drugi ilirski kralj po imenu Gencije. Historičar Wilkes navodi i da je Monunius bio prvi Ilir koji je kovao svoj novac i to u Dyrrhachiumu (današnji Drač, u Albaniji). U Albaniji je pronađeno i 40 srebrnih novčića za koje se vjeruje da su bili Monuniusovi. Na novčićima se nalazi prikaz krave koja doji i gleda tele a iznad njih je donja vilična kost vepra. Na drugoj strani se nalazi dvostruko pravougaono polje podijeljeno na četiri dijela sa simetričnim simbolima. Sa vanjske strane pravougaonika nalazi se ime (M)ONOYNIOY - Monunius i BACIΛEΩ(Σ) - kralj.

Kod Ohridskog jezera, u blizini ilirsko-makedonske granice pronađen je bronzani šljem na kome je upisano Monuniusovo ime.

Izvori i vanjski linkovi