Razlika između izmjena na stranici "Adem"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 13 bajtova ,  prije 7 godina
m
Reverted 1 edit by 185.18.153.250 (talk) identified as vandalism to last revision by Addbot. (TW)
m (Reverted 1 edit by 185.18.153.250 (talk) identified as vandalism to last revision by Addbot. (TW))
Zbog [[Prvi grijeh|Prvog grijeha]], Allah ih je protjerao na Zemlju, gdje njihovi potomci i danas žive. El-Ewza'i prenosi od Hasana ibn Atijje da je Adem boravio u Džennetu sto (u drugoj predaji 60) godina, te da je za Džennetom plakao sedamdeset godina, zbog grijeha koji je učinio, a zbog ubijenog sina četrdeset godina. Ovo navodi Ibn Asakir.
 
=== Susret sa Musa a.s.===
Veliki broj prenosioca hadisa, među kojima i najpriznatiji: [[Buharija]] i [[Muslim]] spominju da je Poslanik Muhammed <!----s.a.v.s. (ja moram navesti iako nije za enciklopediju)----> jednom prilikom rekao:
 
''"[[Musa a.s.]] je jednom prilikom prigovorio Ademu [[a.s.]]: "Ti si onaj zbog čijeg su grijeha ljudi istjerani iz Dženneta, i ti si ih unesrećio". Adem je na to odgovorio: "O Musa, ti si onaj kojeg je Allah [[s.w.t.]] odabrao Svojom objavom i sa kim je direktno govorio. Zar mi prigovaraš zbog nečega što je Allah zapisao prije nego što me je i stvorio" - ili je rekao: "... što mi je Allah odredio prije nego što me je i stvorio"''. Zatim je [[Muhammed|Poslanik]] [[s.a.v.s.]] rekao: ''"Tako je Adem nadgovorio Musaa"''<ref>Buharija - "Sahih", 65/3/4738/ Fethu-l-bari; Muslim - "Sahih", 64/2/2652 i drugi</ref> <3 Adem a.s
 
== Judaističko i Kršćansko viđenje ==
418

izmjena

Navigacija