Razlika između verzija stranice "Bugatti"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m +{{Nedostaju izvori}}
m Automatsko dodavanje sekcije "Također pogledajte"
Red 26: Red 26:


U planu je i proizvodnja manjeg modela od Veyrona, ali i luksuzne limuzine kojom će Bugatti ući u klasu Rolls-Roycea i Maybacha.
U planu je i proizvodnja manjeg modela od Veyrona, ali i luksuzne limuzine kojom će Bugatti ući u klasu Rolls-Roycea i Maybacha.

== Također pogledajte ==
* [[Bugatti Veyron]]

== Vanjski linkovi ==
== Vanjski linkovi ==
*[http://www.bugatti-cars.de/bugatti/index.html Bugatti]
*[http://www.bugatti-cars.de/bugatti/index.html Bugatti]

Verzija na dan 19 februar 2014 u 19:39

EB 16/4 Veyron

Bugatti je proizvođač sportskih automobila sa sjedištem u Molsheimu u Francuskoj. Često je učestvovao u utrkama raznih vrsta. Firmu je 1998. kupio njemački Volkswagen. Novi automobil Bugatti Veyron 16.4 rađen je u saradnji s Nijemcima.

Ettoreov Bugatti [uredi - уреди]

Prvi Bugattijev automobil je proizveden neposredno pre Prvog svetskog rata. Tada je proizvodnja nakratko prekinuta, a prvi poseratni automobil je proizveden tek 1922., model Type 30. Tada su počeli veći sportski uspesi Bugattija. Type 10 je u svojoj prvoj utrci sa četiri automobila zauzeo prva četiri mjesta. Type 35 iz 1924. je osvojio više od dvije tisuće utrka te je poznat kao najuspješniji trkaći automobil svih vremena. No najznačajnija pobjeda je ona iz Le Mansa 1939. kada su vozači Pierre Veyron i Jean-Pierre Wimille pobijedili nastupivši samo sa jednim autom i ograničenim resursima.

Nekoliko mjeseci nakon povijesnog uspjeha na Le Mansu u prometnoj nesreći je poginuo Jean Bugatti, najstariji sin osnivača Ettorea, te se tvrtka počela raspadati. Tome je pridonio i Drugi svjetski rat.

Do početka Drugog svetskog rata proizvedeno je oko 7.900 automobila s Bugattijevim znakom, od kojih oko 2.000 još i danas postoji.

1947. je preminuo i sam osnivač, Ettore Bugatti. Posao je pokušao preuzeti Roland Bugatti, ali u tome nije uspeo u potpunosti. Bilo je još nekoliko pokušaja oživljavanja Bugattija, ali niti jedan nije uspeo. Tvrtku je 1963. nakon godina agonije kupio tadašnji poznati proizvođač sportskih automobila Hispano-Suiza, a Bugatti je potpuno zaboravljen. Bugatti Automobili SpA [uredi - уреди]

1987. ime Bugatti je otkupio bogati italijanski investitor Romano Artioli i utemeljio tvrtku Bugatti Automobili SpA. On je imao velike planove za Bugatti te je izgradio novu tvornicu u blizini Modene. Prvi automobil, Bugatti EB110 je proizveden dvije godine poslije. Tada je bio najmoderniji supersportski automobil na svijetu.

1993. Bugatti je kupio i Lotus, engleskog proizvođača sportskih automobila. Tvrtka je tada poslovala dobro, ali je 1995. nastupila recesija i tvrtka je zapala u financijske probleme. Lotus je prodan Protonu, a Bugatti njemačkoj tvrtci Dauer Racing koji je proizveo još pet primjeraka modela EB110.

Vjerojatno najpoznatiji vlasnik Bugattija EB110 je Michael Schumacher kojeg je dobio 1994., a iste godine s njim doživio i težu prometnu nesreću. No auto je popravio i prodao 2003. Bugatti Automobiles SAS [uredi - уреди]

Ime Bugatti je 1998. otkupila Volkswagen Grupa i počela s razvojem najjačeg, najbržeg i najskupljeg automobila na svietu. Koncept tog automobila je predstavljen godinu posle na ženevskom salonu automobila. Izgrađena je i nova tvornica u Molsheimu. Auto je dobio ime Veyron i na tržištu trebao biti 2004., ali je bilo mnogih problema, od pregrijavanja motora od 1001 KS, preko nestabilnosti na velikim brzinama do nepouzdanosti. Tako je prvi model isporučen kupcu tek u proljeće 2006.

Do sada je napravljeno i nekoliko posebnih edicija model Veyron - Fbg par Hermes, Pur Sang i Grand Sport, a najavljen je i model bez krova. Najviše modela je prodano na Bliskom istoku.

U planu je i proizvodnja manjeg modela od Veyrona, ali i luksuzne limuzine kojom će Bugatti ući u klasu Rolls-Roycea i Maybacha.

Također pogledajte

Vanjski linkovi