Razlika između verzija stranice "Dženaza-namaz"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamijena teksta (-(\d+)\.god +\1. god)
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Namazi}}
<!--Članak treba proširiti-->
{{Namaz}}


'''Dženaza''' je [[islam]]ski vjerski obred u kojem se vrši sahrana jedne osobe. Sastoji se od takozvanog "dženaza-namaza" (zajedničke molitve) i samog ukopa. Dženaza-namaz se klanja samo stojeći (za razliku od ostalih molitvi). Predvodi je [[imam]] koji stoji ispred džemata okrenut prema umrloj osobi, dok je umrla osoba okrenuta desnom stranom prema [[kibla|kibli]], a lijevom prema prisutnim.
'''Dženaza''' je [[islam]]ski vjerski obred u kojem se vrši sahrana jedne ili više osoba. Sastoji se od "dženaza-namaza" (zajedničke molitve) i samog ukopa. Dženaza-namaz klanja se samo stojeći, za razliku od ostalih molitvi. Predvodi je [[imam]], koji stoji ispred džemata okrenut prema umrloj osobi, dok je umrla osoba okrenuta desnom stranom prema [[kibla|kibli]], a lijevom prema prisutnima.


Počinje se takozvanim "početnim tekbirom" (Riječi "Bog je najveći) , poslije čega se uči ''Subhaneke''<Ref>Transkr.:"Subhanekellahumme ve bi hamdike ve tebarekesmuke ve teala džeduke ve la ilahe gajruke". prijevod: "Slava Tebi Gospodaru i zahvala. Blagoslovljeno je ime Tvoje i uzvišen si. Nema boga osim Tebe"</Ref>. Zatim [[tekbir]] poslije kojeg se uči [[salavat]] (Blagosiljanje [[Muhamed]]a [[s.a.v.s.]]) , ponovo "tekbir" i poslije njega dženazetska [[dova]]. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu (način na koji muslimani završavaju molitvu). Ova četiri tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije u sebi (u nekim pravnim školama [[Islam]]a i naglas).
Počinje se tzv. početnim tekbirom (''Allāhu ekber'' - "Allah je najveći"), poslije čega se uči ''Subhaneke''<ref>[[Transkripcija]]: "Subhānekellāhumme ve bi hamdike ve tebārekesmuke ve te'alā džedduke ve ilāhe gajruke". Prijevod: "Slava Tebi, Gospodaru, i zahvala. Blagoslovljeno je ime Tvoje i uzvišen si. Nema boga osim Tebe."</ref>, zatim se izgovori još jedan [[tekbir]], poslije kojeg se uči [[salavat]] (blagosiljanje [[Muhammed]]a [[s. a. w. s.|s. a. w. s]]), ponovo tekbir i poslije njega dženazetska [[dova]]. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu (način na koji muslimani završavaju molitvu). Ova 4 tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije u sebi (u nekim pravnim školama [[islam]]a i naglas).


Umrlu osobu od [[Gasulhana|gasulhane]] (prostorije za opremanje umrle osobe) do mjesta klanjanja dženaze i do mjesta ukopa nose prisutni pri čemu učestvuju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije mejt se prevozi vozilom, a slijede ih pješice prisutni.
Umrlu osobu od [[Gasulhana|gasulhane]] (prostorije za opremanje umrle osobe) do mjesta klanjanja dženaze i mjesta ukopa nose prisutni, pri čemu učestvuju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije, mejt se prevozi vozilom, a slijede ih prisutni.
[[Datoteka:Srebrenica2007.jpg|lijevo|mini|250px|Fotografija sa zajedničke Dženaze ekshumiranim, ubijenim Srebreničanima, 2007. god.]]
[[Datoteka:Srebrenica2007.jpg|lijevo|mini|250px|Fotografija sa zajedničke dženaze ekshumiranim [[Srebrenica|Srebreničanima]] (2007)]]
I u samom ukopu učestvuju svi prisutni. Na dženazi prisustvuju samo muškarci.
I u samom ukopu učestvuju svi prisutni. Na dženazi prisustvuju samo muškarci.
Ono što je kod [[kršćani|kršćana]] kovčeg, to je kod muslimana "[[Tabut]]", sa pet strana daska, odozgo platno.

Poslije ukopa imam ili više njih uči "ašere" ([[Kur'an]]; dva posljednja ajeta sure [[El-Bekara]]), suru Ihlas tri puta, suru Felek, suru Nas, Fatihu i "Elif-lam-mim" (Početak sure El-Bekara) i završava dovom čime je dženaza završena.











Ono što je kod [[kršćani|kršćana]] kovčeg, to je kod muslimana [[tabut]]: s 5 strana daska, odozgo platno.


Poslije ukopa imam ili više njih uči ''ašere'' (odlomke iz [[Kur'an]]a; dva posljednja ajeta sure ''[[El-Bekara|El-Bekare]]''), suru ''[[El-Ihlas|Ihlas]]'' 3 puta, sure ''[[El-Felek|Felek]]'', ''[[En-Nas|Nas]]'' i ''[[El-Fatiha|Fatihu]]'', zatim "Elif-lām-mīm" (početak ''El-Bekare'') i završava dovom, čime je dženaza završena.


== Reference ==
== Reference ==

{{reference}}
{{reference}}



Verzija na dan 21 februar 2014 u 02:57

Dženaza je islamski vjerski obred u kojem se vrši sahrana jedne ili više osoba. Sastoji se od "dženaza-namaza" (zajedničke molitve) i samog ukopa. Dženaza-namaz klanja se samo stojeći, za razliku od ostalih molitvi. Predvodi je imam, koji stoji ispred džemata okrenut prema umrloj osobi, dok je umrla osoba okrenuta desnom stranom prema kibli, a lijevom prema prisutnima.

Počinje se tzv. početnim tekbirom (Allāhu ekber - "Allah je najveći"), poslije čega se uči Subhaneke[1], zatim se izgovori još jedan tekbir, poslije kojeg se uči salavat (blagosiljanje Muhammeda s. a. w. s), ponovo tekbir i poslije njega dženazetska dova. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu (način na koji muslimani završavaju molitvu). Ova 4 tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije u sebi (u nekim pravnim školama islama i naglas).

Umrlu osobu od gasulhane (prostorije za opremanje umrle osobe) do mjesta klanjanja dženaze i mjesta ukopa nose prisutni, pri čemu učestvuju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije, mejt se prevozi vozilom, a slijede ih prisutni.

Fotografija sa zajedničke dženaze ekshumiranim Srebreničanima (2007)

I u samom ukopu učestvuju svi prisutni. Na dženazi prisustvuju samo muškarci.

Ono što je kod kršćana kovčeg, to je kod muslimana tabut: s 5 strana daska, odozgo platno.

Poslije ukopa imam ili više njih uči ašere (odlomke iz Kur'ana; dva posljednja ajeta sure El-Bekare), suru Ihlas 3 puta, sure Felek, Nas i Fatihu, zatim "Elif-lām-mīm" (početak El-Bekare) i završava dovom, čime je dženaza završena.

Reference

  1. ^ Transkripcija: "Subhānekellāhumme ve bi hamdike ve tebārekesmuke ve te'alā džedduke ve lā ilāhe gajruke". Prijevod: "Slava Tebi, Gospodaru, i zahvala. Blagoslovljeno je ime Tvoje i uzvišen si. Nema boga osim Tebe."