Papa Lino: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.187 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka izmjene
m (+{{Nedostaju izvori}})
No edit summary
| ostali =
}}
'''SvetiPapa Lino''' je, bioprema nekoliko ranih izvora, drugi [[papabiskup Rima]], kojii naveden je naslijediood strane [[SvetiRimokatolička Petarcrkva|svetogRimokatoličke Petracrkve]]. Papakao jedrugi biopapa. devetNjegov godina,pontifikat ije totrajao od [[67]]. do [[njegove smrti 76]]. godine. Lino i Petar su posebno spomenuti u [[Novi zavjet|Novom zavjetu]].
 
== Rani biskupi Rima ==
Gotovo ništa nije poznato o Lininu životu. Stari spis, Apostolske konstitucije, spominje da je Linu za biskupa zaredio [[sveti Pavao]], te da ga je Petar odredio za svoga nasljednika. U istom spisu kaže se da mu se majka zvala Klaudija (neki kasniji spisi držaće da mu je to bila sestra). Sv. Irenej Lionski (oko 135.-202.) ističe da na ovog papu misli i pisac [[Druga poslanica Timoteju|Druge poslanice Timoteju]], kad na kraju toga pisma prenosi pozdrave od »Line, Klaudije i sve braće« (2 Tim 4,21).
Najraniji svjedok Linusovog statusa kao biskupa bio je Irinej, koji je 180. godine napisao: "Blaženi apostoli osnovaše i izgradiše crkvu, a zatim predadoše biskupiju u ruke Lini". Lino je predstavljen kao prvi nakon Petra koji je bio zadužen za Rimsku crkvu.
 
== Život ==
Lino je bio prvi čovjek crkve za vrijeme vladavine Rimskog cara [[Neron|Nerona]]. Prema ''Liber Pontificalis'', Lino je bio [[Italijani|italijan]], rođen u [[Volterra|Volterri]] u regiji [[Toskana]]. Ime njegovog oca je zabilježeno kao Herculanus. U ''apostolskim ustavima'' ime njegove majke je bilo Claudia. Prema'' Liber Pontificalis'', Lino je izdao dekret da žene trebaju pokriti svoju glavu u crkvi, stvorio je prvih petnaest biskupa, i umro je mučeničkom smrću i sahranjen na [[Vatikansko brdo|Vatikanskom brdu]] pokraj Petra. ''Liber Pontificalis'' daje i datum njegove smrti, 23. septembar. Njegovo ime je uključeno u [[rimski kanon]].
 
Što se tiče Lininog dekreta u kojem zahtijeva da žene pokrivaju svoju glavu, J.P. Kirsch komentira u [[Katolička enciklopedija|Katoličkoj enciklopediji]]: "Bez sumnje ova uredba je apokrifna, i proizvoljno se pripisuje prvom nasljedniku apostola u Rimu".
 
Rimska mitologija ne navodi Linu kao mučenika. O njemu se samo kaže: "U Rimu, komemoracija Sv. Line, Pape, koji je, prema Irineju, bio osoba kojoj je blagoslovljeni apostol povjerio biskupsku brigu o Crkvi, i koga je blagoslovio apostol Pavle".
 
Grobnica pape Line je pronađena u bazilici sv. Petra 1615. godine. Blagdan pape Line je 23. septembra.
 
{{stub-biog}}
254

izmjene

Navigacija