Razlika između verzija stranice "Princ Edward, grof od Wessexa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 6: Red 6:
| Supružnik =[[Sophie Rhys-Jones|Sophie, grofica od Wessexa]]
| Supružnik =[[Sophie Rhys-Jones|Sophie, grofica od Wessexa]]
| Dinastija =[[Windsor]]
| Dinastija =[[Windsor]]
| Djeca =[[James, vikont Severn|James od Wessexa]]<br />[[Louise Mountbatten-Windsor|Louise od Wessexa]]
| Djeca =[[Louise Mountbatten-Windsor|Louise od Wessexa]]<br />[[James, vikont Severn|James od Wessexa]]
| Otac =[[Filip, vojvoda od Edinburgha]]
| Otac =[[Filip, vojvoda od Edinburgha]]
| Majka =[[Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva]]
| Majka =[[Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva]]

Verzija na dan 2 april 2014 u 23:45

Edward
Grofica i grof od Wessexa 18. juna 2010. na proslavi vjenčanja švedske prijestolonasljednice Viktorije
SupružnikSophie, grofica od Wessexa
DjecaLouise od Wessexa
James od Wessexa
DinastijaWindsor
OtacFilip, vojvoda od Edinburgha
MajkaElizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva
Rođenje10. mart 1964.
Buckinghamska palača, London

Princ Edward, grof od Wessexa (Edward Antony Richard Louis [1]; rođen 10. marta 1964) je treći sin i najmlađe dijete britanske kraljice Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Trenutno je osmi u nasljednom nizu za britansku krunu. Ako bi naslijedio tron, vladao bi kao Eduard IX.

Mladost

Princ Edward je rođen u Buckinghamskoj palači 10. marta 1964. godine. Kao i ostali prinčevi njegove generacije, obrazovan je u palači od strane guvernate do sedme godine, nakon čega je upisan u školu. Princ Edward je jedan od samo petero članova britanske kraljevske porodice koji su pohađali univerzitet.

Po završetku univerziteta princ Edward se pridružio kraljevskim marincima. Napustio je marince u januaru 1987. godine, pred maturu, i počeo se intenzivnije zanimati za teatar i televiziju. Vodio je vlastitu televizijsku emisiju kao Edward Windsor i kasnije kao Edward Wessex. [1]

Kralj Estonije

Godine 1994. lideri Estonske rojalističke partije pismom su obavjestili princa Edwarda da bi, ukoliko bi došli na vlast, njemu ponudili poziciju kralja Estonije. Nije poznato je li princ odgovorio na njihovo pismo. [2]

Brak

Dana 6. januara 1999. godine princ je objavio svoje zaruke sa Sophie Rhys-Jones. Njihovo vjenčanje je održano 19. juna 1999. godine u dvorcu Windsor. Time je prekinuta tradicija velikih, formalnih kraljevskih vjenčanja obično održavanih ili u Westminsterskoj opatiji ili u katedrali Saint Paul's.

Na dan vjenčanja princ Edward je od majke dobio titulu grofa od Wessexa, čime je također prekršena tradicija. Naime, sinovi britanskog monarha su obično dobijali vojvodske titule. Međutim, titula grofa od Wessexa je imala veliki historijski značaj; posljednja osoba koja ju je nosila bila je kralj Harold II, koji ju je nosio prije nego što je naslijedio kraljevstvo 1066. godine. Edwardova supruga je od njihovog vjenčanja princeza Edward, grofica od Wessexa. Istovremeno je najavljeno da će Edwardu biti data titula vojvode od Edinburgha kada ta titula izumre. Titulu vojvode od Edinburgha trenutno drži Edwardov otac. Ukoliko on umre prije Edwardove majke, njegovu titulu će naslijediti Edwardov najstariji brat, Charles, princ od Velsa, a titula će izumrijeti kada i ako Charles postane kralj.

Također je objavljena želja princa i princeze Edward da njihova djeca ne budu oslovljavana kao prinčevi, iako to zakonski jesu kao potomci monarha u muškoj liniji. Grof i grofica su svoju želju objasnili kao nastojanje da djeci omoguće privatniji život od onoga kojeg žive njihovi rođaci, prinčevi William i Henry od Velsa, i princeze Beatrice i Eugenie od Yorka. Njihova djeca su zato oslovljavana kao djeca grofa; najstariji sin nosi titulu vikonta Severna, ostali sinovi bi bili lordovi, a kćerke ledi. Njihova djeca, James, vikont Severn, i ledi Louise Windsor, međutim, imaju pravo zatražiti da budu oslovljavani kao princ i princeza kada odrastu.

Kraljevske dužnosti

Grof i grofica izvršavaju svoje dužnosti članova kraljevske porodice i godišnje primaju 141,000 funti. U posljednje vrijeme počeo je preuzimati dužnosti svoga oca, koji se polako povlači zbog svojih godina.

Reference

  1. ^ a b Budući da je član kraljevske porodice koji ima titulu, princ Edward nema prezime. U slučaju da odluči koristiti prezime u nekim situacijama, za prezime bi uzeo Windsor-Mountbatten.
  2. ^ Zog for Albania, Edward for Estonia, and Monarchs for All the Rest? The Royal Road to Prosperity, Democracy, and World Peace