Razlika između izmjena na stranici "Jošavka (rijeka)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 27 bajtova ,  prije 6 godina
Jošavka korigovano
(Jošavka)
 
(Jošavka korigovano)
'''Jošavka''' je najveća desna pritoka [Vrbanja|Vrbanje]. Izvire na sjeveroistočnim padinama [Uzlomac|Uzlomca] (n/v oko 500 m); teče kroz istoimeno mjesto i još nekoliko naselja, a ušće joj je u [Čelinac|Čelincu]. Desne pritoke su joj ''Stankova rijeka'', ''Jelovača'', ''Malevica'', ''Grabov potok'', ''Gozna'' i ''Savića potok'', a lijeve: ''Jevđevića potok'', ''Crna rijeka'' i ''Repušnica''[http://www.kartabih.com/].
 
Od Čelinca, uzvodno, većim dijelom doline Jošavke prolazi saobraćajni koridor u kojem su željeznička pruga [Banjaluka]–[Doboj]–[Sarajevo]–[Ploče] i lokalna cesta (preko mjesta ''Ukrina'' (niz rijeku [Ukrina|Ukrinu]) za Doboj.
 
Za vrijeme agresije na BiH, u Čelincu su srpske vlasti, između ostalog, zabranile okupljanja preostalih Bošnjaka (većina je protjerana!) čak i u manjim skupinama, uključujući i zabranu kupanja u Vrbanji i njenim pritokama.<ref> Gutman R. (1995): Svjedok genocida. Vijeće Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca u suradnji sa Udruženjem za antigenocidne aktivnosti «MAG» i Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Sarajevo.</ref>
 
<references/>
23.119

izmjena

Navigacija