Razlika između verzija stranice "Nesib Malkić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 36: Red 36:
[[Kategorija:Oficiri ABiH]]
[[Kategorija:Oficiri ABiH]]
[[Kategorija:Biografije, Živinice]]
[[Kategorija:Biografije, Živinice]]
[[Kategorija:Orden "Zlatni ljiljan"]]
[[Kategorija:Dobitnici Ordena heroja oslobodilačkog rata]]
[[Kategorija:Dobitnici Ordena heroja oslobodilačkog rata]]

Verzija na dan 29 april 2014 u 20:10

Nesib

Nesib Malkić (5. juli 1961., Gornje Dubrave, Živinice - 25. oktobar 1993., Olovo) je bio bosanskohercegovački borac i pripadnik Armije RBIH.

Biografija

Prijeratni period

Nesib Malkić je rođen 15. jula 1961. godine u Gornjim Dubravama,[1] općina Živinice kao peto od osmero djece roditelja Hamdije i Ajke. Pored Nesiba, porodica Malkić je imala još 3 sina i 4 kćerke. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu nakon čega upisuje srednju vojnu školu u sarajevskoj bivšoj kasarni “Maršal Tito”. Poslije srednje škole koju je završio odličnim uspjehom, upisuje višu vojnu školu – odsjek ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana. Pored toga završava i specijalističku obuku u Zadru.

Period rata

Bivšu JNA napušta početkom aprila 1992. godine u činu kapetana i stavlja se na raspolaganju općinskom štabu Teritorijalne odbrane Kladanj. Ubrzo nakon što je raspoređen na dužnost komandira čete TO Živinice postaje i načelnik općinskog štaba TO Živinice. Formiranjem 210. brdske brigade postaje njen prvi komandant. Formiranjem operativne grupe 6 (OP-6), koja je bila pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije RBiH, postaje načelnik štaba te OG.

Smrt

Nakon zločina u Stupnom Dolu koji su počinile jedinice HVO-a, brigada kojom je komandovao Nesib Malkić je dobila zadatak da ovlada Varešom. Poginuo je tokom pripreme ovog zadatka, za vrijeme komandantskog izviđanja 25. oktobra 1993. godine na Crnoriječkoj visoravni. Ukazom Predsjedništva RBiH, 6. decembra iste godine dodijeljen mu je zlatni ljiljan. 1994. godine, za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor, Nesib Malkić je posthumno odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata.[2] 1996. godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH.[3]

Reference