Razlika između verzija stranice "Bosanka (rijeka)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Bosanka''' je desna pritoka [[Vrbanja|Vrbanje]]. Izvire na južnim padinama planine [[Uzlomac]] (oko 650 m n/v). Ušće joj je pri [[Vrbanjci|Vrbánjacima]] (nizvodno), uz magistralnu cestu M-4 ([[Banja Luka]] – [[Doboj]]). Jedina značajnija pritoka joj je (lijeva) ''Vodelka''.
'''Bosanka''' je desna pritoka [[Vrbanja|Vrbanje]]. Izvire na južnim padinama planine [[Uzlomac]] (oko 650 m n/v). Ušće joj je pri [[Vrbanjci|Vrbánjacima]] (nizvodno), uz magistralnu cestu M-4 ([[Banja Luka]] – [[Doboj]]). Jedina značajnija pritoka joj je (lijeva) ''Vodelka''.


Na padinama jednog od poduzlomačkih južnih vrhova (oko 800 m n/v) razdvajaju se slijevovi Vrbanje i [[Velika Usora|Velike Usore]]. Na istočnoj strani, uz Vodelku, su ''Zmajevac'', ''Pirizevac'' i ''Breska'', a u zapadnim smjerovima teku: ''Jelovac'', ''Pušića potok'', ''Svinjara'' i [[Jošavka]]. U Veliku Usoru odatle se slivaju [[Šnjegotina|Šnjegotina]], tj njene čelenke ''Tisovica'' i ''Davidovića potok'', te ''Rupska rijeka'' i njihove pritoke[<ref>Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.</ref>]
Na padinama jednog od poduzlomačkih južnih vrhova (oko 800 m n/v) razdvajaju se slijevovi Vrbanje i [[Velika Usora|Velike Usore]]. Na istočnoj strani, uz Vodelku, su ''Zmajevac'', ''Pirizevac'' i ''Breska'', a u zapadnim smjerovima teku: ''Jelovac'', ''Pušića potok'', ''Svinjara'' i [[Jošavka]]. U Veliku Usoru odatle se slivaju [[Šnjegotina|Šnjegotina]], tj njene čelenke ''Tisovica'' i ''Davidovića potok'', te ''Rupska rijeka'' i njihove pritoke<ref>Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.</ref><ref>Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.</ref><ref>[http://www.rhmzrs.com/]</ref><ref>[https://maps.google.com/]</ref><ref>[http://www.gosur.com/map/?gclid=COWkrtjjpL4CFSEcwwod9BcArQ]</ref>.
[<ref>Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.</ref>][http://www.rhmzrs.com/][https://maps.google.com/][http://www.gosur.com/map/?gclid=COWkrtjjpL4CFSEcwwod9BcArQ].


= Reference =
= Reference =

Verzija na dan 23 maj 2014 u 10:10

Bosanka je desna pritoka Vrbanje. Izvire na južnim padinama planine Uzlomac (oko 650 m n/v). Ušće joj je pri Vrbánjacima (nizvodno), uz magistralnu cestu M-4 (Banja LukaDoboj). Jedina značajnija pritoka joj je (lijeva) Vodelka.

Na padinama jednog od poduzlomačkih južnih vrhova (oko 800 m n/v) razdvajaju se slijevovi Vrbanje i Velike Usore. Na istočnoj strani, uz Vodelku, su Zmajevac, Pirizevac i Breska, a u zapadnim smjerovima teku: Jelovac, Pušića potok, Svinjara i Jošavka. U Veliku Usoru odatle se slivaju Šnjegotina, tj njene čelenke Tisovica i Davidovića potok, te Rupska rijeka i njihove pritoke[1][2][3][4][5].

Reference

  1. ^ Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  2. ^ Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.
  3. ^ [1]
  4. ^ [2]
  5. ^ [3]