Razlika između verzija stranice "Palestinska oslobodilačka organizacija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
dmp
Red 5: Red 5:


== Osnivanje<ref name="DRK" /> ==
== Osnivanje<ref name="DRK" /> ==
1. juna 1964 susrelo se oko 396 Palestinaca u istočnom dijelu [[Jerusalim|Jerusalima]]. Sastanak je održan u hotelu "Orient House". Na savjet zemlja Arapske lige koji su održali sjednicu u Kairu je bio da bi se Palestinci sami trebali organizovati. Donešena je odluka o osnivanju organizacije PLO. Jedan od osnivača je bio Ahmed Shukeiri ([[Ahmed Šukajri|Šukajri]]). Sama inicijativa je bila forsirana od strane tadašnjeg egipatskog predsjednika [[Džemal Abdel Naser|Nasera]]. Jedinstvena palestinska organizacija bi [[Egipat|Egiptu]] (gdje živi mnogo izbjeglica) omogućavala bolju kontrolu Palestinaca. Organizacija [[Fatah]] je tada već postojala, osnovana 1957 od Yassera Arafata, ali je operisala u tajnosti. Fatah je izvodio pretežno oružane akcije protiv Izraela. Nakon [[Šestodnevni rat|Šestodnevnog rata]], Šukejri se povlači i predaje vodstvo PLO-a Arafatu.
1. juna 1964 susrelo se oko 396 Palestinaca u istočnom dijelu [[Jerusalim|Jerusalima]]. Sastanak je održan u hotelu "Orient House". Na savjet zemlja Arapske lige koji su održali sjednicu u Kairu je bio da bi se Palestinci sami trebali organizovati. Donešena je odluka o osnivanju organizacije PLO. Jedan od osnivača je bio Ahmed Shukeiri ([[Ahmed Šukajri|Šukajri]]). Sama inicijativa je bila forsirana od strane tadašnjeg egipatskog predsjednika [[Džemal Abdel Naser|Nasera]]. Jedinstvena palestinska organizacija bi [[Egipat|Egiptu]] (gdje živi mnogo izbjeglica) omogućavala bolju kontrolu Palestinaca. Organizacija [[Fatah]] je tada već postojala, osnovana 1957 od Yassera Arafata, ali je operisala u tajnosti. Fatah je izvodio pretežno oružane akcije protiv Izraela. Osim Fataha postojale su i postoje i danas druge oragnizacije mada u sastavu PLO-a:
* Narodni front za oslobođenje Palestine (engleski:'' Peoples Front for Liberation Palestine, PFLP'')
* Demokratski front za oslobođenje Palestine (engleski: ''Democratic Front for Liberation Palestine,DFLP''),
* Narodni front za oslobođenje Palestine –Glavna komanda (engleski: ''General Command, GC''),
* Palestinski oslobodilački front (engleski: ''Palestine Liberation Front PLF''),
* die Palästinensische Volkspartei (PPP),
* die Al-Saiqa (der Blitz)
* Arabische Befrei-ungsfront (ALF).
Nakon [[Šestodnevni rat|Šestodnevnog rata]], Šukejri se povlači i predaje vodstvo PLO-a Arafatu.


== Akcije ==
== Akcije ==

Verzija na dan 1 juni 2014 u 11:41

Palestinska oslobodilačka organizacija (engleski: Palestine Liberation Organization, PLO; arapski:منظمة تحرير فلسطينية fonet:Munazamat Tahrir Filastinija)[1] je organizacija koju su osnovali palestinske izbjeglice 1964. uz pomoć zemlja članica Arapske lige. Bili su uključeni u mnoge terorističke napade, no poslije prelaze u politiku.[2]

PLO danas priznaje državu Izrael, a zauzvrat ih je Izrael priznao kao legitimnog predstavnika palestinskog naraoda. PLO je do svoje smrti vodio Yasser Arafat (Jaser).

Osnivanje[2]

1. juna 1964 susrelo se oko 396 Palestinaca u istočnom dijelu Jerusalima. Sastanak je održan u hotelu "Orient House". Na savjet zemlja Arapske lige koji su održali sjednicu u Kairu je bio da bi se Palestinci sami trebali organizovati. Donešena je odluka o osnivanju organizacije PLO. Jedan od osnivača je bio Ahmed Shukeiri (Šukajri). Sama inicijativa je bila forsirana od strane tadašnjeg egipatskog predsjednika Nasera. Jedinstvena palestinska organizacija bi Egiptu (gdje živi mnogo izbjeglica) omogućavala bolju kontrolu Palestinaca. Organizacija Fatah je tada već postojala, osnovana 1957 od Yassera Arafata, ali je operisala u tajnosti. Fatah je izvodio pretežno oružane akcije protiv Izraela. Osim Fataha postojale su i postoje i danas druge oragnizacije mada u sastavu PLO-a:

  • Narodni front za oslobođenje Palestine (engleski: Peoples Front for Liberation Palestine, PFLP)
  • Demokratski front za oslobođenje Palestine (engleski: Democratic Front for Liberation Palestine,DFLP),
  • Narodni front za oslobođenje Palestine –Glavna komanda (engleski: General Command, GC),
  • Palestinski oslobodilački front (engleski: Palestine Liberation Front PLF),
  • die Palästinensische Volkspartei (PPP),
  • die Al-Saiqa (der Blitz)
  • Arabische Befrei-ungsfront (ALF).

Nakon Šestodnevnog rata, Šukejri se povlači i predaje vodstvo PLO-a Arafatu.

Akcije

Crni septembar

Na Olimpijskim igrama 1974 u Minhenu je grupa aktivista PLO-a, pod nazivom "Crni septembar", uzela izraelske reprezentativce kao taoce. Izrael je na to reagovao s još većim ugnjetavanjem Palestinaca.[3]

Priznavanje Izraela

1974 je Arapska liga priznala PLO kao jedinog zastupnika Palestinaca. PLO dobija status posmatrača u Ujedinjenim narodima. Od tada i PLO priznaje Izrael. U saradnji s izraelskom ljevičarima PLO pokušava da nađe rješenje konflikta.

Reference

  1. ^ Referat - PLO - Palästinensische Befreiungsorganisation, pausenhof.de učitano 1.6.2014
  2. ^ a b Peter Philip 50 Jahre PLO Die Palästinenser organisieren sich selbst iz deutschlandradiokultur.de učitano 1.6.2014 (de)
  3. ^ Die PLO und ihre Geschichte, sozialismus.net učitano 1.6.2014


Vanjski linkovi