Razlika između izmjena na stranici "Bugatti"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 18 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka izmjene
m (Automatsko dodavanje sekcije "Također pogledajte")
Prvi Bugattijev automobil je proizveden neposredno pre Prvog svetskog rata. Tada je proizvodnja nakratko prekinuta, a prvi poseratni automobil je proizveden tek 1922., model Type 30. Tada su počeli veći sportski uspesi Bugattija. Type 10 je u svojoj prvoj utrci sa četiri automobila zauzeo prva četiri mjesta. Type 35 iz 1924. je osvojio više od dvije tisuće utrka te je poznat kao najuspješniji trkaći automobil svih vremena. No najznačajnija pobjeda je ona iz Le Mansa 1939. kada su vozači Pierre Veyron i Jean-Pierre Wimille pobijedili nastupivši samo sa jednim autom i ograničenim resursima.
 
Nekoliko mjeseci nakon povijesnog uspjeha na Le Mansu u prometnoj nesreći je poginuo Jean Bugatti, najstariji sin osnivača Ettorea, te se tvrtkakompanija počela raspadati. Tome je pridonio i Drugi svjetski rat.
 
Do početka Drugog svetskog rata proizvedeno je oko 7.900 automobila s Bugattijevim znakom, od kojih oko 2.000 još i danas postoji.
 
1947. je preminuo i sam osnivač, Ettore Bugatti. Posao je pokušao preuzeti Roland Bugatti, ali u tome nije uspeo u potpunosti. Bilo je još nekoliko pokušaja oživljavanja Bugattija, ali niti jedan nije uspeo. TvrtkuKompaniju je 1963. nakon godina agonije kupio tadašnji poznati proizvođač sportskih automobila Hispano-Suiza, a Bugatti je potpuno zaboravljen.
Bugatti Automobili SpA [uredi - уреди]
 
1987. ime Bugatti je otkupio bogati italijanski investitor Romano Artioli i utemeljio tvrtkukompaniju Bugatti Automobili SpA. On je imao velike planove za Bugatti te je izgradio novu tvornicu u blizini Modene. Prvi automobil, Bugatti EB110 je proizveden dvije godine poslije. Tada je bio najmoderniji supersportski automobil na svijetu.
 
1993. Bugatti je kupio i Lotus, engleskog proizvođača sportskih automobila. TvrtkaKompanija je tada poslovala dobro, ali je 1995. nastupila recesija i tvrtkakompanija je zapala u financijske probleme. Lotus je prodan Protonu, a Bugatti njemačkoj tvrtcikompaniji Dauer Racing koji je proizveo još pet primjeraka modela EB110.
 
Vjerojatno najpoznatiji vlasnik Bugattija EB110 je Michael Schumacher kojeg je dobio 1994., a iste godine s njim doživio i težu prometnu nesreću. No auto je popravio i prodao 2003.

Navigacija