Razlika između izmjena na stranici "Jelena Šubić"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 613 bajtova ,  prije 6 godina
m
Vraćene izmjene korisnika Zij4 (razgovor) na posljednju izmjenu koju je napravio EdinBot
m (Vraćene izmjene korisnika Zij4 (razgovor) na posljednju izmjenu koju je napravio EdinBot)
:''Ne treba je miješati sa suprugom njenoga brata, [[Jelena Nemanjić|Jelenom Nemanjić-Šubić]].''
 
'''Jelena Šubić''' ( [[1306]] - [[10]]. [[april]] [[1378]]. ) je bila srednjovjekovna bribirska i bosanska kneginja porijeklom iz hrvatske plemićke porodice [[Šubići|Šubića]]. Rođena je početkom [[14. vijek]]a i bila je kćerka [[Juraj II Šubić|Juraja II Šubića]] i njegove misteriozne supruge kneginje Lelke .
== Porijeklo i porodica ==
Jelena je rođena [[1306]] . godine u tvrđavi [[Skadrin]] ,Roditelji su joj bili Juraj II Šubić i Kneginja Lelka . Jelena je imala braću i sestre :
 
Potpis kneginje Jelene i [[Doroteja Bdinska|kraljice Doroteje]] se nalazi pored Tvrtkovog potpisa na jednoj povelji [[Dubrovačka republika|Dubrovčanima]], <ref name="Foretić"> Foretić, Vinko: ''Povijest Dubrovnika do 1808: dio. Od osnutka do 1526'', Nakladni zavod MH, 1980.</ref> što znači da je kneginja Jelena umrla nakon što se [[1377]]. godine Tvrtko okrunio za kralja.Knjeginja Jelena je umrla u samo podne [[10]]. aprila [[1378]]. godine .
 
== Sastanak u Milama 1354. godine ==
 
 
Sastanak u Milama koji je vodila Jelena Šubić sa bosanskim plemstvom.
 
''V`ono vrijeme,kada pridje gospoja Bana mati s` Ugra i s` svojim sinom i s` Knezom s` Vlkom i kada bi stanak na Milah vse Zemlje Bosne i Dolnjih kraji i Zagorja i Hlmske zemlje,prisegla je gospoja Bana mati i njen sin gospodin Ban Tvrtko dumanadesete Dobri Bosnjane,Knezu Vlatku Vlkoslavicu,a sizi su prisegli...
I volja,koja bi kleveta,a ili obada ulizla na Kneza,na Vlatka,a ili u koju zavjeru zasal Knez Vlatko - da mu nisu voljni uciniti nijednoga hudoga,dokole ga nije ogledala Bosna.''
 
 
 
 
== Također pogledajte ==
73.705

izmjena

Navigacija