Razlika između verzija stranice "Golgijev aparat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m KWiki je premjestio stranicu Golđijev aparat na Golgijev aparat preko preusmjeravanja
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Human leukocyte, showing golgi - TEM.jpg|mini|Golđijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova]]
[[Datoteka:Human leukocyte, showing golgi - TEM.jpg|mini|Goldžijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova]]
'''Golđijev aparat''' je jedna od ćelijskih [[organela]] kod eukariotskih [[ćelija]]. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču [[Camillo Golgi]]ju koji ga je otkrio [[1898]]. godine.
'''Goldžijev aparat''' je jedna od ćelijskih [[organela]] kod eukariotskih [[ćelija]]. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču [[Camillo Golgi]]ju koji ga je otkrio [[1898]]. godine.


== Osobine ==
== Osobine ==
Golđijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih [[membrana]]ma. Takav sistem membrani naziva se i '''diktiosom''', '''Golđijevo tijelo''' ili '''Golđijevo polje'''. Ovo tijelo ispušta [[sekret]] od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golđijevog aparata nalaze se lanci oligo- i [[polisaharidi|polisaharida]] koji su povezani [[proteini]]ma.
Goldžijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih [[membrana]]ma. Takav sistem membrani naziva se i '''diktiosom''', '''Goldžijevo tijelo''' ili '''Goldžijevo polje'''. Ovo tijelo ispušta [[sekret]] od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Goldžijevog aparata nalaze se lanci oligo- i [[polisaharidi|polisaharida]] koji su povezani [[proteini]]ma.
Golđijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao ''cis'' i ''trans'' pol. ''Cis'' pol je konveksan, te je najbliži [[endoplazmatični retikulum|endoplazmatičnom retikulumu]] i jezgru ćelije. ''Trans'' pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani [[plazma|plazme]]. Po pravilu na ''cis'' polu materija ulazi u Golđijev aparat te nakon obrade se ispušta na ''trans'' polu. Tokom [[dioba|diobe]], Golđijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.
Goldžijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao ''cis'' i ''trans'' pol. ''Cis'' pol je konveksan, te je najbliži [[endoplazmatični retikulum|endoplazmatičnom retikulumu]] i jezgru ćelije. ''Trans'' pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani [[plazma|plazme]]. Po pravilu na ''cis'' polu materija ulazi u Golđijev aparat te nakon obrade se ispušta na ''trans'' polu. Tokom [[dioba|diobe]], Goldžijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.


== Funkcije ==
== Funkcije ==
Golđijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golđijevog aparata i [[pošta]]nskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Golđijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod [[biljke|biljnih]] eukariotskih ćelija, Golđijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.
Goldžijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golđijevog aparata i [[pošta]]nskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Goldžijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod [[biljke|biljnih]] eukariotskih ćelija, Goldžijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na dan 30 juli 2014 u 01:15

Goldžijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova

Goldžijev aparat je jedna od ćelijskih organela kod eukariotskih ćelija. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču Camillo Golgiju koji ga je otkrio 1898. godine.

Osobine

Goldžijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih membranama. Takav sistem membrani naziva se i diktiosom, Goldžijevo tijelo ili Goldžijevo polje. Ovo tijelo ispušta sekret od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Goldžijevog aparata nalaze se lanci oligo- i polisaharida koji su povezani proteinima. Goldžijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao cis i trans pol. Cis pol je konveksan, te je najbliži endoplazmatičnom retikulumu i jezgru ćelije. Trans pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani plazme. Po pravilu na cis polu materija ulazi u Golđijev aparat te nakon obrade se ispušta na trans polu. Tokom diobe, Goldžijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.

Funkcije

Goldžijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golđijevog aparata i poštanskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Goldžijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod biljnih eukariotskih ćelija, Goldžijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.

Reference

  • Alberts, B. i dr.: Molecular Biology of the Cell, Garland Science, 4. izdanje, 2002. ISBN 0-8153-4072-9
  • Campbell, N. i dr.: Biologie. 1. izdanje., Spektrum Akademischer Verlag 1997, Heidelberg, ISBN 3-8274-0032-5
  • Hua, Z., Graham TR.: The Golgi Apparatus u Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology, Landes Bioscience 2005

Također pogledajte