Razlika između verzija stranice "Golgijev aparat"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Human leukocyte, showing golgi - TEM.jpg|mini|Goldžijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova]]
[[Datoteka:Human leukocyte, showing golgi - TEM.jpg|mini|Golgijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova]]
'''Goldžijev aparat''' je jedna od ćelijskih [[organela]] kod eukariotskih [[ćelija]]. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču [[Camillo Golgi]]ju koji ga je otkrio [[1898]]. godine.
'''Golgijev aparat''' je jedna od ćelijskih [[organela]] kod eukariotskih [[ćelija]]. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču [[Camillo Golgi]]ju koji ga je otkrio [[1898]]. godine.


== Osobine ==
== Osobine ==
Goldžijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih [[membrana]]ma. Takav sistem membrani naziva se i '''diktiosom''', '''Goldžijevo tijelo''' ili '''Goldžijevo polje'''. Ovo tijelo ispušta [[sekret]] od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Goldžijevog aparata nalaze se lanci oligo- i [[polisaharidi|polisaharida]] koji su povezani [[proteini]]ma.
Golgijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih [[membrana]]ma. Takav sistem membrani naziva se i '''diktiosom''', '''Golgijevo tijelo''' ili '''Golgijevo polje'''. Ovo tijelo ispušta [[sekret]] od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golgijevog aparata nalaze se lanci oligo- i [[polisaharidi|polisaharida]] koji su povezani [[proteini]]ma.

Goldžijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao ''cis'' i ''trans'' pol. ''Cis'' pol je konveksan, te je najbliži [[endoplazmatični retikulum|endoplazmatičnom retikulumu]] i jezgru ćelije. ''Trans'' pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani [[plazma|plazme]]. Po pravilu na ''cis'' polu materija ulazi u Goldžijev aparat te nakon obrade se ispušta na ''trans'' polu. Tokom [[dioba|diobe]], Goldžijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.
Golgijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao ''cis'' i ''trans'' pol. ''Cis'' pol je konveksan, te je najbliži [[endoplazmatični retikulum|endoplazmatičnom retikulumu]] i jezgru ćelije. ''Trans'' pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani [[plazma|plazme]]. Po pravilu na ''cis'' polu materija ulazi u Golgijev aparat te nakon obrade se ispušta na ''trans'' polu. Tokom [[dioba|diobe]], Golgijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.


== Funkcije ==
== Funkcije ==
Goldžijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Goldžijevog aparata i [[pošta]]nskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Goldžijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod [[biljke|biljnih]] eukariotskih ćelija, Goldžijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.
Golgijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golgijevog aparata i [[pošta]]nskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Golgijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod [[biljke|biljnih]] eukariotskih ćelija, Golgijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.


== Reference ==
== Reference ==
* Alberts, B. i dr.: ''Molecular Biology of the Cell'', Garland Science, 4. izdanje, [[2002]]. ISBN 0-8153-4072-9
* Alberts, B. i drugi: ''Molecular Biology of the Cell'', ''Garland Science'', 4. izdanje, 2002; ISBN 0-8153-4072-9
* Campbell, N. i dr.: ''Biologie''. 1. izdanje., Spektrum Akademischer Verlag [[1997]], [[Heidelberg]], ISBN 3-8274-0032-5
* Campbell, N. i drugi: ''Biologie'', 1. izdanje, ''Spektrum Akademischer Verlag'', 1997, [[Heidelberg]]; ISBN 3-8274-0032-5
* Hua, Z., Graham TR.: ''The Golgi Apparatus'' u ''Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology'', Landes Bioscience [[2005]]
* Hua, Z, Graham T. R: "The Golgi Apparatus" u: ''Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology'', ''Landes Bioscience'', 2005.


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

* [[Ćelija]]
* [[Ćelija]]


{{Ćelija}}
{{Ćelija}}

[[Kategorija:Citologija]]
[[Kategorija:Citologija]]

Verzija na dan 30 juli 2014 u 01:34

Golgijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova

Golgijev aparat je jedna od ćelijskih organela kod eukariotskih ćelija. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču Camillo Golgiju koji ga je otkrio 1898. godine.

Osobine

Golgijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih membranama. Takav sistem membrani naziva se i diktiosom, Golgijevo tijelo ili Golgijevo polje. Ovo tijelo ispušta sekret od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golgijevog aparata nalaze se lanci oligo- i polisaharida koji su povezani proteinima.

Golgijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao cis i trans pol. Cis pol je konveksan, te je najbliži endoplazmatičnom retikulumu i jezgru ćelije. Trans pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani plazme. Po pravilu na cis polu materija ulazi u Golgijev aparat te nakon obrade se ispušta na trans polu. Tokom diobe, Golgijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.

Funkcije

Golgijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golgijevog aparata i poštanskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Golgijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod biljnih eukariotskih ćelija, Golgijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.

Reference

  • Alberts, B. i drugi: Molecular Biology of the Cell, Garland Science, 4. izdanje, 2002; ISBN 0-8153-4072-9
  • Campbell, N. i drugi: Biologie, 1. izdanje, Spektrum Akademischer Verlag, 1997, Heidelberg; ISBN 3-8274-0032-5
  • Hua, Z, Graham T. R: "The Golgi Apparatus" u: Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology, Landes Bioscience, 2005.

Također pogledajte