Razlika između izmjena na stranici "Šah (titula)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.799 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka izmjene
(Odbijena zadnja izmjena teksta (od strane Polovinaz) i vraćena revizija 2244484 od AnToni)
'''Šah''' ([[farsi jezik|farsi]], شاه, ''šāh'', "vladar, kralj"; od [[indoevropski|indoevropske]] riječi ''khšathra-pava'', "kralj") je naslov koji se historijski koristio za [[persijski|persijske]] vladare. U skladu sa [[Stara Grčka|starogrčkim]] i [[Bizantijsko Carstvo|bizantijskim]] naslovom za kraljeve i careve, ''basileus toon basileoon'', doslovno "kralj kraljeva," persijski vladari su se počeli nazivati ''[[šahenšah|šahenšahovima]]'', tj. "šah šahova."
 
== Također pogledajteHistorija ==
Šah, ili Shāhanshāh (Kralj kraljeva) koristio se u punoj dužini imena i bio je naziv za Perzijskog cara. To je uključivalo i vladare prvog Perzijskog carstva, iz dinastije Achaemenid, koji su ujedinili Perziju i stvorili ogromno interkontinentalno carstvo, kao i vladare iz drugih dinastija kroz historiju do dvadesetog stoljeća i dinastiju Pahlavi. Naslov su također intenzivno koristili i carevi Indijskog potkontinenta, uključujući i careve Mogulskog carstva. Na primjer, treći Mogulski car, Akbar Veliki (1542. - 1605.), bio je formalno poznat kao "Shahanshah Akbar-e-Azam".
* [[Šahenšah]]
 
Puni naziv vladara iz Achaemenid dinastije bio je XšāyaΘiya XšāyaΘiyānām, u staroperzijskom "Kralj kraljeva", što odgovara Perzijskom Šāhān Šāh, i modernom Perzijskom  شاهنشاه (Shāhanshāh). U grčkom, ova fraza je prevedena kao  "βασιλεύς τῶν βασιλέων (basileus tōn basiléōn)", "Kralj kraljeva", što je ekvivalent caru. Oba termina su često koristila skraćeno svoje korijene Shah i Basileus.
 
U zapadnim jezicima, Shah se često koristi nego riječ Shāhanshāh. Izraz je prvi put zabilježen na engleskom jeziku 1564. godine i označavala je naslov kralja Perzije. Dugo vremena, Europljani su mislili da je Šah poseban kraljevski naslov, ne jednog carstva, iako su samo vladari Perzije sebe smatrali kao carevi Perzijskog carstva (kasnije Iran). Europsko mišljenje se promijenilo od Napoleonovog doba, kada je Perzija bila saveznik zapadnih sila željna da osvoji teritorije koje su bile pod upravom Osmanskog padišaha.
[[Kategorija:Titule]]
 
U dvadesetom stoljeću, šah Perzije, Mohammad Reza Pahlavi, zvanično je usvojio naslov  شاهنشاه Shâhanshâh. On je također dao titulu i svojoj supruzi شهبانو Shahbânu (carica). Iran više nije imao Šaha nakon Islamske revolucije 1979. godine.[[Kategorija:Titule]]
254

izmjene

Navigacija