Razlika između verzija stranice "Ostrva Koralnog mora"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: Automatska zamijena teksta (-km² +km<sup>2</sup>)
m fixing dead links
Red 12: Red 12:
* [http://mitglied.lycos.de/dc3mf/Eliza.htm Middleton and Elizabeth Reefs]
* [http://mitglied.lycos.de/dc3mf/Eliza.htm Middleton and Elizabeth Reefs]
* [http://www.oceandots.com/pacific/elizmid/ Middleton and Elizabeth Reefs - General]
* [http://www.oceandots.com/pacific/elizmid/ Middleton and Elizabeth Reefs - General]
* [http://www.aims.gov.au/pages/research/marine-surveys/elizabeth-middleton-reefs-surveys-december2003/pdf/elizabeth-middleton-reefs-surveys-december2003.pdf Middleton and Elizabeth Reefs - Biology]
* [http://web.archive.org/web/20050723114912/http://www.aims.gov.au/pages/research/marine-surveys/elizabeth-middleton-reefs-surveys-december2003/pdf/elizabeth-middleton-reefs-surveys-december2003.pdf Middleton and Elizabeth Reefs - Biology]


{{Države i teritorije Australije}}
{{Države i teritorije Australije}}

Verzija na dan 27 august 2014 u 08:04

Teritorija Ostrva Koralnog Mora predstavlja vanjsku teritoriju Australije, koja se sastoji od grupe malih tropskih ostrva i grebena u Koralnom moru, sjeveroistočno od Queenslanda na 18° S 152° E.

Ostrva Koralnog mora

Imaju oko 30 zasebnih grebena i atola, od kojih su 12 potpuno potopljeni za vrijeme plime, te 51 manjih ostrva, od kojih neka imaju vegetaciju. Atoli su različite veličine, te uključuju Greben Lihou - drugi najveći atol na svijetu - koji ima lagunu dužine 100 i širine 30 km, te površine od oko 25000 km2. No, sami atoli su vrlo mali površinom, koja iznosi 3 km2.

Na ostrvima nema luka ni pristaništa, nego se koriste vanjska sidrišta. Stalnog stanovništva ni ekonomske aktivnosti nema, dok meterološka stanica na Grebenu Lihou ima stalnu posadu. Postoji i nekoliko svjetionika.

Vanjski linkovi

Šablon:Države i teritorije Australije