Srednji zapad (SAD): razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
fixing dead links
m (Bot: premještanje 1 međuwiki linkova koji su sada dostupni na stranici d:q186545 na Wikidati)
m (fixing dead links)
'''Srednji Zapad''' ({{en|Midwest}} ili ''Midwestern United States'') je prema definiciji [[Američki biro za popis stanovništva|Američkog biroa za popis stanovništva]] jedna od četiri geografske regije u [[SAD]]-u. Iako je geografski na sjeveru, i više istočno nego zapadno, termin se odnosi na činjenicu da je region na pola puta ka suprotnoj obali kada se ide direktno na zapad iz [[Nova Engleska|Nove Engleske]] i [[New York]]a, gdje je termin i nastao. Danas se to područje naziva ''Midwest'' u dijelovima svijeta gdje se govori na engleskom jeziku.
 
Regija Srednji Zapad se sastoji od 12 država na srednjem sjevernom i sjeveroistočnom dijelu SAD-a<ref name=census.gov>[http://web.archive.org/web/20011104032413/http://www.census.gov/geo/www/us_regdiv.pdf Census Regions and Divisions of the United States] Američki biro za popis stanovništva</ref>:
 
* [[Illinois]]
* [[Wisconsin]]
 
Zbog svog geografskog položaja i odnosa sa Michiganom, [[Ontario]] se često dovodi u vezu s ovom regijom.<ref name=Where We Are>[http://www.immigrationnorthwesternontario.ca/About_Us/Where_We_Are.htm Where We Are] Southwest Ontario</ref><ref name=Lake Superior Circle Tour>[http://www.midwesternadventures.com/midwest-roadtrippin-the-lake-superior-circle-tour/] Midwestern Adventures</ref><ref name=Hatch Chart of the Midwestern United States and Southern Ontario, Canada>[http://web.archive.org/web/20070206051429/http://www.algonkinflyfishers.com/downloads/HatchChart.pdf] The Global Fly Fisher</ref> Popis stanovništva [[2012]]. godine u SAD-u je utvrdio podatak o 65,377,684 stanovnika na Srednjem Zapadu.
 
== Reference ==
590

izmjena

Navigacija