El-Ihlas: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 27 bajtova ,  prije 8 godina
m
fixing dead links
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
mNo edit summary
m (fixing dead links)
* [[Said ibn Zejd]] rekao je da je čuo Poslanika s. a. w. s. da kaže [[ashabi]]ma: "Zar nije svaki od vas u stanju proučiti trećinu Kur'ana u jednoj noći?" Pošto im je to izgledalo teško, oni rekoše: "A ko je to od nas u stanju, o, Allahov Poslaniče?" A on im odgovori: "Kul huvallahu ehad, to je trećina Kur'ana".
* [[Aiša bint Ebu-Bekr|Aiša r. a.]] pripovijeda da je Allahov Poslanik s. a. w. s. uputio izvidnicu i odredio im za zapovjednika čovjeka koji ih je predvodio u namazu. Kad je klanjao, poslije svake sure, na svakom rekatu, učio je suru El-Ihlas. Vrativši se u [[Medina|Medinu]], to su ashabi prenijeli Poslaniku s. a. w. s. i on im je rekao da ga upitaju zbog čega je to činio. Čovjek im je odgovorio: "Zbog toga što sura El-Ihlas govori o Allahu, pa je volim učiti." Poslanik s. a. w. s. reče: "Obavijestite ga da ga Allah voli." (hadis bilježe [[Buharija]] i [[Muslim]])
* U vjerodostojnom hadisu se kaže: "Proučite 'Kul huvallahu ehad' i 'El-Mu'avvizetejn' (sure [[El-Felek]] i [[En-Nas]]) tri puta ujutro i navečer i bit će vam dovoljne za zaštitu od svakog zla." (hadis bilježi [[Tirmizi]], a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)<ref>[httphttps://archive.is/20121129090743/abdurrahman.org/qurantafseer/TheVirtuesOfSomeSurahs_ShaikAlbanee.pdf ''Vrijednosti nekih sura''], šejh Albani {{simboli jezika|eng|engleski}}</ref>
* Aiša r. a. pripovijeda: "Kad god bi se Poslanik s. a. w. s. razbolio, učio bi 'El-Mu'avvizetejn' i zatim puhnuo po svom tijelu. Kad je postao ozbiljno bolestan, običavala sam učiti ove 2 sure i trljati njegovim rukama po njegovom tijelu nadajući se bereketu." (Buharija, tom 6, knjiga 6, br. 535)
* Aiša r. a. također pripovijeda: "Kad bi Poslanik s. a. w. s. pošao spavati, puhao bi u svoje ruke uz učenje sura 'Kul huvallahu ehad' i 'El-Mua'vvizetejn', zatim bi se potrao po licu i po čitavom tijelu dokle je mogao dohvatiti."
590

izmjena

Navigacija