Razlika između izmjena na stranici "Posljednji kineski car"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
nema sažetka izmjene
m
 
'''Car Kine''', [[1908]]. Buka guvernerovog lupanja i galame prebacuje Pu Yi u mislima u vrijeme, 42 godina ranije, kad su vojnici u sličnim okolnostima zahtijevali ulazak na njegovo porodično imanje. Po naredbi carice Cixi Dowager, tri godine starom Pu Yi (Richard Vuu) je naređeno da ide u Zabranjeni grad, sjedište vlasti i prebivalište kineskih careva. Dok dječak jeca, Pu Yi majka (Dong Liang) ga predaje medicinskoj sestri, Ar Mo (Jade Go), rekavši: "Moj sin je tvoj sin."
Kada je povorka stigla u Zabranjeni grad, Pu Yi i njegov otac (Basil Pao) bili su prisutni na samrtnoj postelji umiruće carice. NjezinNjen posljednji službeni akt je bio proglasiti dječaka da bude nasljednik prethodnog cara, koji je umro tog istog dana. "Mali Pu Yi. Odlučila sam da ćeš ti biti novi gospodar Deset hiljada godina. Ti ćeš biti Sin Neba." S tim riječima, carica Dowager umire. Pu Yi se okreće svom ocu i pita ga hoće li ići kući. Bez odgovora, njegov otac se poklanja pred svojim sinom.
Ubrzo, Pu Yi sjedi na carskom tronu u Dvorani Vrhovne Harmonije. Pošto se carski pečat utisnuo na dokumentu o proglašenju, Pu Yi izlazi iz dvorane i ulazi u ogromno dvorište iza. Hiljade državnih službenika i kućnih sluga su se poredali u redovima u dvorištu, i na trgu. Na zvuk ritmičkih napjeva i naredbi, svi oni se klanjaju novom caru u naizgled beskrajnim redovima poklanjanja. Kad su završili i tišina je napokon zavladala, zvuk cvrčka dospio je do Pu Yi ušiju. Visoki tutor (Victor Wong), uzima cvrčka i kaže: "Ah vidi i on je došao da se pokloni Vašem Veličanstvu, sada on može biti carev cvrčak.?.."
Kasnije, dječak car je u društvu carskih eunuha. Oni ga kupaju i zabavljaju dok carski liječnik (Zhendong Dong) provjerava njegovu stolicu. Ar Mo stiže i Pu Yi joj leti u naručje govoreći: "Ja želim ići kući!" Te noći Pu Yi i Ar Mo su u krevetu zajedno. Ona pjeva mu uspavanku.
73.705

izmjena

Navigacija