Razlika između izmjena na stranici "Prerija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 16 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka izmjene
m (Automatsko dodavanje sekcije "Također pogledajte")
'''Prerija''' je naziv za područja biljne zajednice niskih [[trava]] u [[Sjeverna Amerika|Sjevernoj Americi]]. U [[Južna Amerika|Južnoj Americi]] se nazivaju [[pampas]], a u ostalim dijelovima svijeta [[stepa]].
 
Većina prerija se nalazi na području [[Velika nizinanizija|Velike nizinenizije]], koja obuhvaćaobuhvata savezne države [[SAD]]-a [[Colorado]], [[Kansas]], [[Montana]], [[Nebraska]], [[NewNovi MexicoMeksiko]], [[Sjeverna Dakota]], [[Oklahoma]], [[Južna Dakota]], [[TeksasTexas]] i [[Wyoming]], djelove država [[Indiana]], [[Illinois]], [[Iowa]], [[Wisconsin]], [[Missouri]] i [[Minnesota]], te [[kanada|kanadske]] provincije [[Manitoba]], [[Saskatchewan]] i [[Alberta]].
 
Riječ „prerija“ su za ove oblasti prvi upotrebili francuski istraživači, koristeći svoj naziv za livadu. U SAD i Kanadi se ponekad razlikuje vegetacija sa niskom travom, koja raste zapadno od 100. meridijana, i vegetacija sa srednje visokom i visokom travom koja raste na istoku (od centralnog TeksasaTexasa do južne Manitobe). U tom slučaju se rečriječ prerija koristi samo za zajednice srednje visoke i visoke trave.
 
I pored dugih suša i povremenih bujica poslije kiša, prerije Velike Ravnice ne podliježu velikoj eroziji. Korijenje prerijskih trava je isprepletano i zalazi duboko u zemlju, tako da drži zemljište na mjestu, a istovremeno dopire do podzemne vode. Prerija je evoluirala milionima godina i može da opstane u uslovima u kojima gajeni usjevi brzo uginu.
 
[[Kategorija:Geomorfologija]]
[[Kategorija:ZemljopisGeografija SjeverneSjedinjenih AmerikeAmeričkih Država]]
73.705

izmjena

Navigacija