Razlika između izmjena na stranici "Crnogorci"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 10 bajtova ,  prije 6 godina
m
replaced: Kategorija:Slaveni → Kategorija:Južni Slaveni using AWB
m (Ubaciti infokutiju)
m (replaced: Kategorija:Slaveni → Kategorija:Južni Slaveni using AWB)
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Animated-Flag-Montenegro.gif|mini|'''Nacionalni i državni barjak Crnogoraca''']]
'''Crnogorci''', južnoslavenski, [[Balkan|balkanskibalkan]]ski [[narod]], koji pretežno živi u [[Crna Gora|Crnoj Gori]], jednim dijelom i u [[Srbija|Srbiji]]. U Crnoj Gori 279.012 (blizu 45% populacije) stanovnika se deklariše kao Crnogorci po nacionalnosti (popis iz 2011. godine). U Srbiji ima 69.000 deklariranih nacionalnih Crnogoraca (oko 1% populacije populacije u toj državi).
 
Crnogorci su većinom istočno-pravoslavne vjere, te manjim dijelom muslimanske i rimokatoličke, a govore, u zavisnosti od toga kako ga imenuju, većinom [[srpski jezik]] ijekavskog nariječja, dok nešto manji dio (preko 140.000, odnosno više od 22-23% stanovništva Republike Crne Gore sa popisa 2003.) naziva svoj jezik [[crnogorski jezik|crnogorskim]].
 
Ne zna se pouzdano koliko ukupno ima Crnogoraca u svijetu; procjenjuje se do 500.000.
 
== Historija imena ==
Historija imena naroda, [[Crnogorac]] i [[Crna Gora|Crne Gore]], seže u srednji vijek za doba vladavine crnogorske dinastije [[Crnojevići]] (14. i 15. vijek), kada se prijestonica, pred prodorima Osmanlija, premjestila iz Zetske ravnice u brdovito Cetinje. Planinske oblasti Crnojevića države i prije toga događaja su se nazivale Crna Gora.
 
Etnos Crnogoraca je nastao sintezom dominantnih [[Slaveni|Slavena]] sa starosjediocima [[Iliri]]ma i [[Vlasi]]ma koji su vremenom prihvatili slavenski jezik.
 
Prvobitno ime Crnogoraca je, prema vizantijskim izvorima, bilo [[Dukljani]], jer se njihova država od 10. do 13. vijeka zvala [[Duklja]]. Naziv države poslije se mijenja u [[Zeta]] (sa stanovnicima - Zećanima), da bi se onda ime trajno promijenilo u Crna Gora i Crnogorci.
{{Commonscat|Montenegrins}}
* [http://www.montenegro.org.au/kulisicspiro.html Dr.Špiro Kulišić "O etnogenezi Crnogoraca", Pobjeda, Titograd, 1980.]
* [http://www.diaspora.cg.yu/ Centar za dijasporu Crne Gore]<br />
* [http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/zemlja/vkaradzic/vkaradzic-crnagora.html Vuk Stefanović Karadžić: Crna Gora i Crnogorci]
* [http://bosanskehistorije.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1417:crna-gora-popis-2011rezultati-nacionalno&catid=41:popisstanovnistva&Itemid=54 "Rezultati popisa stanovništva Crne Gore 2011. godine"]
{{Slavenski narodi}}
 
[[Kategorija:Južni Slaveni]]
[[Kategorija:Crna Gora]]
5.165

izmjena

Navigacija