Razlika između verzija stranice "Korana"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Emx (razgovor | doprinosi)
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{preuređivanje}}
{{preuređivanje}}
Korana je lijepa rijeka sto protice kroz jedan mali dio Bosne i Hercegovine
(kroz selo Tržac i selo Tržaćka Raštela).


Rijeka Korana istiće iz Plitvičkih Jezera(nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod [[Karlovac]]a. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više [[metar]]a. Ovi [[kanjon]]i obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pečine .
u Tržcu je napravito kupalište kraj rijeke Korane. U Koranu se uljeva rijeka Mutnica.

Nezna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore .U [[Slunj]]u u Koranu se ulijevaju [[Mrežnica]] i [[Slunjčica]]. Ovdje su nastali slapovi Rastoke.

Malim dijelom protiće kroz [[Bosna i hercegovina|Bosnu i Hercegovinu ]]..(kroz selo Tržac i selo Tržaćka Raštela). u Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se uljeva rijeka [[Mutnica.]]
[[Kategorija:Geografija]]

Verzija na dan 18 januar 2007 u 14:08

Rijeka Korana istiće iz Plitvičkih Jezera(nacionalni park). Njena dužina iznosi 134,2km, a ulijeva se u rijeku Kupu kod Karlovaca. Pripada crnomorskom slivu i nije plovna. Na mnogim dijelovima Korana protiče kroz slikovite, krečnjačke kanjone visoke stotinjak i više metara. Ovi kanjoni obrasli su bukovom šumom ili su ogoljeli. U gornjem toku nalaze se slikovite pečine .

Nezna se odakle potiče njeno ime. Po nekima "Korana" je izvedenica od riječi "Kora" (biljaka), a po nekima "Korana" tj. "Gorana", označava vodu koja teče iz gore .U Slunju u Koranu se ulijevaju Mrežnica i Slunjčica. Ovdje su nastali slapovi Rastoke.

Malim dijelom protiće kroz Bosnu i Hercegovinu ..(kroz selo Tržac i selo Tržaćka Raštela). u Tržcu je napravljeno kupalište. U nju se uljeva rijeka Mutnica.