Razlika između verzija stranice "Indonezija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika 178.223.11.77 (razgovor) na posljednju izmjenu koju je napravio Imam Khairul Annas
No edit summary
Red 2: Red 2:
izvorno_ime=Indonezija|
izvorno_ime=Indonezija|
zvanično_ime=Republika Indonezija|
zvanično_ime=Republika Indonezija|
himna=<center>[[Datoteka:Indonesiaraya.ogg]]</center><br /> "[[Indonesia Raya]]"|
himna="[[Indonesia Raya]]"<center>[[Datoteka:Indonesiaraya.ogg]]</center>|
ime_genitiv=Indonezije|
ime_genitiv=Indonezije|
zastava=Flag of Indonesia.svg|
zastava=Flag of Indonesia.svg|

Verzija na dan 28 januar 2015 u 04:01

Republika Indonezija
Indonezija
Zastava Indonezije Grb Indonezije
Zastava Grb
Himna"Indonesia Raya"
Datoteka:Indonesiaraya.ogg

Položaj Indonezije na karti
Položaj Indonezije
Glavni grad Džakarta
Službeni jezik bahasa indonezijski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Joko Widodo
• Predsjednik vlade
Zakonodavstvo
Nezavisnost 1945 
Površina
• Ukupno
1.919.440 km2 (15.)
• Vode (%)
4,85
Stanovništvo
• Ukupno
237.556.000 (4.)
123,7/km2 
BDP (PKM) 2010.
• Ukupno
706,735 milijardi $ 
4.394 $ 
Gini (2002) 34,3 (108)
HDI (2010.) Povećanje 0.600[1] 
Valuta Rupija
Vremenska zona od +7 do +9
Pozivni broj 62
Internetska domena .id

Indonezija je zemlja jugoistočne Azije čiji se teritorij sastoji od blizu 18 000 ostrva. Glavni grad Indonezije je Jakarta, smješten na ostrvu Javi koji je i jedno od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji. U prošlosti Indonezija je bila kolonija Holandije, a tokom drugog svjetskog rata zemlju je okupirao Japan. Nakon pada Japana 1945. Indonezija je pod vodstvom Sukarna objavila nezavisnost koja je priznata tek 1949. nakon borbe protiv bivših kolonizatora Holanđana.

Historija

Sukarno, osnivač Indonezije

Etimologija

Ime Indonezija je izvedeno od latinske riječi Indus, i grčke riječi nesos, koja znači "ostrvo". Ime datira iz 18.-tog vijeka, mnogo prije formiranja nezavisne Indonezije.

Historija Indonezije

Historija Indonezije seže do 2500. godine p. n. e. kada na Javi i Sumatri nastaje više država potaknutih trgovinskom razmjenom.

Najraniji dokazi o postojanju islama datiraju od 13. vijeka, i to na Sjevernoj Sumatri.

Od 1511. godine počinje kolonijalno razdoblje indonezijske historije kada je zauzimaju Portugalci, a nešto kasnije Englezi i Holanđani. Kolonijalno razdoblje prestaje završetkom drugog svjetskog rata 1945. godine kada su Indonežani proglasili nezavisnost, a Sukarno postao prvi predsjednik. Njegov nasljednik, bivši general Suharto obilježio je noviju historiju, zaustavivši privredno propadanje.

Vlada

Indonezija je višestranačka republika s dva zakonodavna doma.

Političke podjele

Administrativno, Indonezija se sastoji od 33 provincije, od kojih 5 ima poseban status.

Administrativna podjela Indonezije

Geografija

Karta Indonezije

Indonezija se nalazi u Malajskom arhipelagu, najvećem arhipelagu na svijetu, između Indokine i Australije, te između Indijskog i Tihog okeana. Blizina ekvatora utiče na klimu u Indoneziji tako da temperature u nizinama dostižu vrlo visoke vrijednosti dok je u visinskim predjelima nešto hladnije.

Privreda

Indonezija je druga zemlja po izvozu zemnog plina. Glavne poljoprivredne kulture su riža, čaj, začini itd. Industrijski sektor učestvuje u BDP sa 46,4% (2010). Indonezijska privreda se u posljednje vrijeme oporavlja od posljedica azijske finansijske krize iz 1998. godine. Država još uvijek igra značajnu, iako sve manju, ulogu u privredi. BDP (bruto društveni prihod) po glavi stanovnika (po paritetu kupovne moći) iznosi oko 3200 američkih dolara, sa stopom rasta od 4,8% godišnje u 2004. Indonezija je svrtstana u grupu "Sljedećih 11", u smislu razvoja privrede.

Nauka i tehnologija

LAPAN je indonežanski institut za aeronautička i svemirska istraživanja

Nacionalni Institut aeronautike i svemirskih istraživanja (Indonežanski: Lembaga Penerbangan dan Antariksa Nasional/LAPAN) je svemirska agencija indonežanske vlade. Osnovana je 27. novembra 1964. od strane bivšeg indonežanskog predsjednika Suharto-a nakon jednogodišnjeg postojanja neformalne organizacije agencije za istraživanje svemira.

LAPAN je odgovoran za dugoročna civilna i vojna aeronautička istraživanja. Više od dvije decenije ona upravlja sa satelitima, uglavnom telekomunikacionim, uključujući projekat Palapa satelita, koje je izgradio Hughes (sada dio Boeing Satellite Systems), i koji su lansirani iz SAD ili Francuske Gvajane pomoću raketnog sistema Delta ili Ariane 4, odnosno Ariane.

Stanovništvo

Djeca sa Balija

Indonezija je po broju stanovnika 4. zemlja u svijetu i najveća islamska zemlja. Indonežani pripadaju malajskoj grupi naroda. Dijele se na preko 100 etničkih grupa. Među njima su najbrojniji Javanci sa 45%, Sundi 13%, Malajci7% i Madurci 6%. Oko 87% indonežana su muslimami. Sa 195 miliona muslimana Indonezija je prva zemlja u svijetu po broju islamskih sljedbenika. Islam se raširio veoma brzo po ostrvlju od 14. vijeka dolaskom arapskih trgovaca iz Hadrameuta i indijski sa juga Indije. Hrišćana, uglavnom protestanti i katolici, čine 10% stanovništva. Hinduisti 2% i budisti 1% čine manji broj stanovništva.

Stanovništvo Indonezije dijeli se na brojne etničke grupe (788 pripadnika raznih naroda i plemena). Indonezijski jezik je maternji za relativno mali broj stanovnika države, ali je u širokoj upotrebi kao univerzalni drugi jezik. Najrasprostranjenija religija je Islam kojem pripada nešto više od četiri petine stanovnika (Indonezija je najmnogoljudnija zemlja s muslimanskom većinom). Prisutni su i Kršćanstvo, Hinduizam i Budizam.

Indonezija je bila jedna od zemalja najteže pogođenih potresom i cunamijem 26. decembra 2004. godine. Na sjeveru Sumatre, u pokrajini Aceh poginulo je najmanje 220.000 ljudi.

Kultura

Indonezija imo oko 300 etničkih grupa, čiji su se kulturni identiteti razvijali vijekovima, i bili pod uticajem indijske, arapske, kineske i evropske kulture.

Razno

U Indoneziji je otkriven do sada najstariji prahistorijski pećinski crtež. Starost crteža je uran-torij analizom procijenjena na oko 40.000 godina.[2]

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Vlada
Opće informacije

Reference

  1. ^ "Human Development Report 2010" (PDF). Pristupljeno 4 November 2010. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]
  2. ^ Weltweit ältestes Kunstwerk in indonesischer Höhle entdecktgilli.com, objavljeno 9.10.14; prsitupljeno: 9.10.14 (de)


Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link FA Šablon:Link GA Šablon:Link GA Šablon:Link GA Šablon:Link GA