Razlika između izmjena na stranici "M-77 Oganj"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 7 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka izmjene
 
==Opis==
Višecijevni bacač raketa postavljen je na vozilo [[FAP-2026]] BDS/A sa posebno izvedenom platformom. Na zadnjem dijelu platforme ugrađen je lanser sa 32 cijevi kalibra 128 mm, čije pokretanje po pravcu i elevaciji obavljaju elektromotori. Polje djestva po azimutu je 180°, a vrijeme neophodno za navođenje lansera je manje od 45 sekundi. Sistem za pokretanje po visini obezbeđuje postizanje maksimalne elevacije od 50° za manje od 70 sekundi. Za nivelaciju (dovođenje u horizontalni položaj) lansera koristi se poseban sistem, čiji je opseg rada +/- 6° po uzdužnoj i +/- 10° po poprečnoj osi, a vremevrijeme nivelisanja po obeobje ose je oko 20 sekundi.
Pri gađanju i dopunjavanju lansera, sistem za oslanjanje vozila sase isključuje pomoću četiri stope. Vrijeme spuštanja stopa do maksimalnog položaja je manje od 18 sekundi.
Na prednjem dijelu platforme (iza kabine vozila) nalazi se punjač sa 32 rezervne rakete. Punjač obezbjeđuje poluautomatsko punjenje lansirnih cijevi za nešto više od tri minuta. Vrijeme potrebno za lansiranje dva punjenja (64 rakete) sa istog vatrenog položaja iznosi 6,5 minuta.
Platforma sa lanserom ima sklopiv sistem za zaštitu od meteoroloških uticajautjecaja. Kada je zaštita navučena, vozilo M77 Oganj podsjeća na običan kamion, što doprinosi maskiranju.
Za gađanje iz višecevnogvišecijevnog lansera raketa koriste se trenutno-fugasne rakete M77, a razvijene su i rakete sa kasetnom bojevom glavom sa bombicama kombinovanog dejstva i rakete sa kasetnom bojevom glavom sa protivtenkovskim minama. U bojevu glavu razorne rakete ulivene su 2562 čelične kuglice mase 0,103 kg i 430 kuglica mase 0,443 kg. Dimenzije lijevka na cilju iznose 2,10 x 0,35 m. Raketni motor radi 1,82 s i za to vremevrijeme ubrza raketu do 750 m/s. Maksimalni domet je 21.000 m.<ref>[http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/m-77.htm M-77 at FAS.org]</ref>
Za samoodbranu od napada iz vazdušnog prostora, Oganj je naoružan protivavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm Browning M2HB ili M87 NSVT, postavljenim na krov kabine vozila. Za odbranu od napada sa zemlje, posada pored ličnog naoružanja na rasplaganju ima i ručni bacač [[M79 Osa]].
Sistem M77 Oganj je sa velikom efikasnošću korišćenkorišten u ratnim sukobima na teritoriji bivše [[SFRJ]].
===Taktičko-tehničke karakteristike===
[[Datoteka:Rocket launcher M-77 Oganj.JPEG|thumb|desno|M-77 Oganj sa navučenom ceradom.]]
73.705

izmjena

Navigacija