Razlika između verzija stranice "Vijeće ministara Bosne i Hercegovine"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 17: Red 17:
* [[Ministarstvo odbrane]].
* [[Ministarstvo odbrane]].


Vijeće ministara radi i odlučuje na sjednicama, pri čemu je potrebno da sjednici prisustvuje više od polovine članova Vijeća (a najmanje po dva ministra iz svakog konstiutivnog naroda). U cilju kvalitetnog i efikasnog djelovanja u okviru Vijeća djeluju stalne ili privremene urede, direkcije, službe, odbore i druga tijela (Direkcija za EU integracije, Generalno tajništvo, Ured za zakonodavstvo, Odbor za unutarnju politiku i Odbor za ekonomiju). Za svoj rad Vijeće je odgovorno Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutni [[Spisak predsjednika vlada Bosne i Hercegovine|Predsjedavajući Vijeća ministara]] je [[Vjekoslav Bevanda]] član [[HDZ BiH]]-a.
Vijeće ministara radi i odlučuje na sjednicama, pri čemu je potrebno da sjednici prisustvuje više od polovine članova Vijeća (a najmanje po dva ministra iz svakog konstiutivnog naroda). U cilju kvalitetnog i efikasnog djelovanja u okviru Vijeća djeluju stalne ili privremene urede, direkcije, službe, odbore i druga tijela (Direkcija za EU integracije, Generalno tajništvo, Ured za zakonodavstvo, Odbor za unutarnju politiku i Odbor za ekonomiju). Za svoj rad Vijeće je odgovorno Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutni [[Spisak predsjednika vlada Bosne i Hercegovine|Predsjedavajući Vijeća ministara]] je [[Denis Zvizdić]] član [[Stranka demokratske akcije|SDA]].


== Članovi Vijeća ministara ==
== Članovi Vijeća ministara ==

Verzija na dan 31 mart 2015 u 18:31

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, koji vrši svoja prava i dužnosti kao vladine funkcije[1], zbog toga je za ovu instituciju ponekad u upotrebi i termin Vlada Bosne i Hercegovine. Sjedište Vijeća ministara BiH je u Sarajevu, u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Izbor

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje Predsjedništvo, a odobrava Parlamentarna skupština. Predsjedavajući zatim imenuje ministre. Vijeće ministara čine predsjedavajući i devet ministara koji se nalaze na čelu 9 ministarstava unutar Vijeća ministara.

Ministarstva

Devet ministarstva koji čine Vijeće ministara su:

Vijeće ministara radi i odlučuje na sjednicama, pri čemu je potrebno da sjednici prisustvuje više od polovine članova Vijeća (a najmanje po dva ministra iz svakog konstiutivnog naroda). U cilju kvalitetnog i efikasnog djelovanja u okviru Vijeća djeluju stalne ili privremene urede, direkcije, službe, odbore i druga tijela (Direkcija za EU integracije, Generalno tajništvo, Ured za zakonodavstvo, Odbor za unutarnju politiku i Odbor za ekonomiju). Za svoj rad Vijeće je odgovorno Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutni Predsjedavajući Vijeća ministara je Denis Zvizdić član SDA.

Članovi Vijeća ministara

Vijeće ministara čine deset članova - devet ministara i premijer, odnosno Predsjedavajući Vijeća ministara. Predsjedavajući ima dva zamjenika koji ne mogu biti iste nacionalnosti kao Predsjedavajući. Nakon općih izbora 2014. godine, izabrani su novi članovi Vijeća ministara. Članovi Vijeća ministara su:

Član Funkcija[2] Stranka
1 Denis Zvizdić Predsjedavajući Vijeća ministara Datoteka:SDAflag.gif SDA
2 Mirko Šarović Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća ministara
Datoteka:Ba-sds.gif SDS
3 Vjekoslav Bevanda Ministar trezora i finansija
Zamjenik Predsjedavajućeg Vijeća ministara
Datoteka:HDZ BiH.png HDZ BiH
4 Adil Osmanović Ministar civilnih poslova Datoteka:SDAflag.gif SDA
5 Josip Grubeš Ministar pravde Datoteka:HDZ BiH.png HDZ BiH
6 Igor Crnadak Ministar vanjskih poslova PDP
7 Slavko Matanović Ministar komunikacija i prometa DF
8 Semiha Borovac Ministar za ljudska prava i izbjeglice Datoteka:SDAflag.gif SDA
9 Dragan Mektić Ministar sigurnosti Datoteka:Ba-sds.gif SDS
10 Marina Pendeš Ministar odbrane Datoteka:HDZ BiH.png HDZ BiH

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Reference