Razlika između verzija stranice "Metropola"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 62: Red 62:
| format=PDF
| format=PDF
| pages=41
| pages=41
}}</ref> Ipak postojeći prijevodi prethode oznaci. Strukturirano kao prefektura umjesto normalnog grada, postoji samo jedan ''to'' u Japanu, a to [[Tokio]]. Od 2008, Japan ima [[Spisak japanskih gradova po populaciji|11 drugih gradova]] sa populacijama većim od 1 milion.
}}</ref> Ipak postojeći prijevodi prethode oznaci. Strukturirano kao prefektura umjesto normalnog grada, postoji samo jedan ''to'' u Japanu, a to je [[Tokio]]. Od 2008, Japan ima [[Spisak japanskih gradova po populaciji|11 drugih gradova]] sa populacijama većim od 1 milion.


====Liban====
====Liban====
[[Datoteka:Beirut-Sannine.jpg|thumb|[[Bejrut]] je libanski najveći grad.]]
[[Datoteka:Beirut_SPOT_1113.jpg|thumb|[[Bejrut]] je libanski najveći grad (satelitski snimak).]]
[[Beirut]], [[Sidon]], i [[Tripoli (Liban)|Tripoli]] su tri od glavnih metropolitanskih područja duž libanske obale. Veći dio metropolitanskih područja i najveći gradovi nalaze se duž obale.
[[Beirut]], [[Sidon]], i [[Tripoli (Liban)|Tripoli]] su tri od glavnih metropolitanskih područja duž libanske obale. Veći dio metropolitanskih područja i najveći gradovi nalaze se duž obale.



Verzija na dan 16 april 2015 u 02:59

Tokio, najveća svjetska metropola.
São Paulo, najveća metropola južne hemisfere.

Metropola je veliki grad ili urbana sredina koja je značajan ekonomski, politički, i kulturni centar države ili regije, kao i važno čvorište za regionalne ili međunarodne veze, trgovinu i komunikacije. Pojam je porijeklom grčki i znači "maternji grad" kolonije (u antičkom smislu), što bi značilo grad koji šalje naseljenike. Ovo je naknadno generalizirano kao grad koji označava centar za određenu aktivnost, ili bilo koji veliki važan grad nacije.

Veći gradovi koji pripadaju većoj urbanoj aglomeraciji, ali koji nisu jezgro te aglomeracije, generalno se ne smatraju metropolama, nego dijelom iste. Množina za ovu riječ u engleskom jeziku bi bila metropolises (bosanski: metropolisi).[1]

Za urbane centre van metropolitskih podučja koji prave jednaku atrakciju pri manjim razmjerama za njihovu regiju, koncept Regiopolis (skraćeno regio) predstavljen je od strane njemačkih profesora tokom 2006.[2]

Antika

U prošlosti, metropola je bila oznaka za grad ili državu porijekla kolonije. Većina starih gradova koje su osnovale drevne civilizacije su smatrani važnim svjetskim metropolama svojih vremena zbog svojih velikih populacija i važnosti. Neki od ovih drevnih metropola su preživjele do modernih dana i nalaze se među svjetskim najvećim neprekidno naseljenim gradovima.

Etimologija i moderna upotreba

Ovo je grčka riječ, koja dolazi od μήτηρ, mḗtēr značeći "majka" i πόλις, pólis što znači "grad", što označava kako su Grčke kolonije iz antike označavali svoje prvobitne gradove, sa kojima su održali kultne i političko-kulturne veze. Riječ je korištena u post-klasičnom latinskom za glavni grad provincije, sjedište vlade i, posebno, crkveno sjedište mitropolita kojem su pomoćni biskupi bili odgovorni. Ova upotreba izjednačava pokrajine sa biskupijama.

U modernoj upotrebi riječ označava metropolitsku regiju, skup susjednih i povezanih gradova grupisanih oko velikog urbanog centra. U ovom smislu metropolitska često znači "u rasponu cijele metropole" (kao u "metropolitske administracije"); ili "u imanju metropole" (kao u "metropolitskom životu", te u suprotnosti sa "provincijskim" ili "ruralnim").

Globalni gradovi

Koncept globalnog grada (ili svjetskog grada) jeste grad koji ima direktne i dodirne učinke na globalne poslove kroz socioekonomske načine. Termin je postao uvećano familijaran, zbog rasta globalizacije (npr. globalne finansije, komunikacije i putovanje). Pokušaj da se definiraju i kategoriziraju svjetski gradovi po finansijskim kriterijama je napravljen od strane Globalization and World Cities Study Group & Network (GaWC), primarno zasnovanoj na Loughborough univerzitetu u Engleskoj. Studija je rangirala gradove bazirane na njihovoj proviziji "naprednih produkcijskih servisa" kao što su računovodstvo, reklamiranje, finansije i pravo. Inventorij identificira tri nivoa svjetskih gradova i nekoliko podrangova.

Metropola nije striktno globalni grad ili, ako jeste, ne mora biti među visokorangiranim po standardima življenja, razvoja i infrastrukture. Metropola koja je također i globalni grad naziva se globalna metropola.

Po državama

Afrika

Egipat

Kairo i Aleksandrija se smatraju najvećim egipatskim metropolama.

Južna Afrika

U Južnoj Africi, metropolitanska općina ili "Općina A kategorije" jeste općina koja izvršava sve funkcije lokalne vlade u vezi s širenjem gradova. Ovo je u kontrastu sa područjima koja su primarno ruralna, gdje je lokalna vlada podijeljena u distriktne općine (uporedive sa "državom" u SAD) i i lokalne općine. Postoje osam metropolitskih općina u Južnoj Africi. Veliki gradovi koji pripadaju većim urbanim aglomeracijama, ali koji nisu jezgro te aglomeracije, generalno se ne smatraju metropolama nego dijelovima tog.

Azija

Bangladeš

Dhaka je najveći grad u Bangladešu.

U Narodnoj Republici Bangladeš, postoji sedam metropolitanskih područja: Dhaka, Chittagong, Rajshahi, Khulna, Sylhet, Barisal i Rangpur. Zemlja je skupa i mještani, smatra se, imaju bolji urbani stil života. Specijalna odjeljenja policije su dodijeljena metropolitanskim gradovima, te postoje gradske korporacije kod kojih su gradonačelnici izabirani na vlast od pet godina. Većina ovih gradova imaju gustoću populacije od 35.000/kvadratnom metru ili više. Dhaka se smatra mega gradom zbog svoje populacije koja prelazi 10 miliona.[3]

Indija

Mumbai je najveći indijski grad.

U Indiji, postoji 47 metropolitanskih gradova. Od popisa stanovništa Indije 2014, top deset metropolitanskh gradova zasnovanih na njihovim populacijama su Mumbai, Delhi, Kolkata, Hyderabad, Bengaluru, Chennai, Ahmedabad, Lucknow, Pune, Kochi, Surat, Jaipur, Guwahati itd. Stanovnici ovih gradova imaju također pravo na više dodatke iznajmljivanja kuća. Popisna komisija definira kvalifikacije za metropolitanski grad kao, "gradovi koji imaju populaciju od više od jednog miliona i iznad" i Megagrad kao, "gradovi koji imaju populaciju od više od četiri miliona i iznad".[4]

Indonezija

Džakarta, najveći i najzauzetiji grad u indonezijskoj i azijskoj ekonomiji.

U Indoneziji, metropolitanski gradovi su u Jabodetabeku (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi), najvećoj metropolitanskoj regiji u jugoistočnoj Aziji i petoj najvećoj metropolitanskoj regiji u svijetu (2007). Ostali gradovi su Surabaya, Bandung, Semarang i Medan.

Izrael

U Izrael postoje četiri glavne metropolitanske oblasti: Tel Aviv, Jerusalem, Haifa, Beer Sheva. "Izraelski centralni biro statistika" definirao je granice metropolitanskih područja Tel Aviva, Haife i Beer Shevaa, te podijelio metropolitansku oblast koncentričnim krugovima koji definiraju intenzitet poveznica glavnih gradova.

Japan

Horizont Tokia, sa Mount Fuji u pozadini.

Japanski pravni pojam to (都) jeste oznaka za prevesti kao "metropola".[5] Ipak postojeći prijevodi prethode oznaci. Strukturirano kao prefektura umjesto normalnog grada, postoji samo jedan to u Japanu, a to je Tokio. Od 2008, Japan ima 11 drugih gradova sa populacijama većim od 1 milion.

Liban

Bejrut je libanski najveći grad (satelitski snimak).

Beirut, Sidon, i Tripoli su tri od glavnih metropolitanskih područja duž libanske obale. Veći dio metropolitanskih područja i najveći gradovi nalaze se duž obale.

Pakistan

U Pakistanu, veći metropolitanski gradovi su Karachi i Lahore, u kojim je Karachi drugi najnaseljeniji grad svijeta nakon Šangaja, Kina. Ostali uključuju glavni grad, Islamabad, i Faisalabad, koji je industrijski čvor. Rawalpindi, Peshawar, Hyderabad, Larkana, Sukkur, Quetta, Multan, Gilgit i Mirpurkhas također su metropolitanski gradovi Pakistana.

Turska

Levent, Istanbul, Turska.

U Turskoj metropolitanski gradovi se opisuju kao "büyükşehir belediyesi". Postoji 17 metropolitanskih općina trenutno u Turskoj. Najveći dosad je İstanbul, koga prate Ankara i İzmir.

Evropa

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini, glavni grad Sarajevo je jedina metropola. Sarajevo je politički, ekonomski, obrazovni, kulturni i infrastrukturalni centar. Štaviše, Sarajevo ima regionalni utjecaj u politici, obrazovanju, zabavi, medijima, modi, nauci i umjetnosti. Sa metropolskim područjem od preko 600 hiljada,[6] treći je najveći grad u regiji bivše Jugoslavije i peti najveći na Balkanu.

Također pogledajte

Ostali tipovi gradova
Spiskovi
Teorije planiranja
Ostalo

Reference

  1. ^ "Definition of metropolis". Collins English Dictionary. Pristupljeno 2012-10-23. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Prof. Dr. Iris Reuther (FG Stadt- und Regionalplanung, Universität Kassel): Presentation "Regiopole Rostock". 11.12.2008, preuzeto 13.06.2009. (pdf).
  3. ^ "South Asia - World Population Day - July 11(South Asia Urban Growth)". Web.worldbank.org. Pristupljeno 2012-10-29. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Population of UAs/Towns" (pdf). he Registrar General & Census Commissioner, India. str. 3. Pristupljeno 28 July 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "Local Government in Japan" (PDF). Council of Local Authorities for International Relations. str. 41. Pristupljeno 2007-10-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ http://www.bhas.ba/obavjestenja/Preliminarni_rezultati_bos.pdf

Literatura