Razlika između verzija stranice "Tenor"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
m gramatika, replaced: obzirom da → obzirom na to da using AWB
 
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
'''Tenor''' je najviši muški glas u modalnom registru, tj. vokalni registar najčešće korišten u pjevanju i govoru. Nalazi se iznad [[Bariton|baritona]]. Tipični tenor ima raspon od C-a jednu oktavu ispod [[Note|srednjeg C-a]] (261,6 Hz) do C-a jednu oktavu iznad srednjeg C-a (523,2 Hz). Riječ "tenor" dolazi od latinske riječi ''tenere'', što znači "držati".
'''Tenor''' je najviši muški glas u modalnom registru, tj. vokalni registar najčešće korišten u pjevanju i govoru. Nalazi se iznad [[bariton]]a. Tipični tenor ima raspon od C-a jednu oktavu ispod [[Note|srednjeg C-a]] (261,6 Hz) do C-a jednu oktavu iznad srednjeg C-a (523,2 Hz). Riječ "tenor" dolazi od latinske riječi ''tenere'', što znači "držati".


U horskom pjevanju, tenor je drugi najniži glas, iznad [[bas]]a i ispod [[alt]]a i [[sopran]]a. S obzirom da je pravi tenorski glas rijedak, ponekad viši baritoni ili niže alte pjevaju tenorsku ulogu.
U horskom pjevanju, tenor je drugi najniži glas, iznad [[bas]]a i ispod [[alt]]a i [[sopran]]a. S obzirom na to da je pravi tenorski glas rijedak, ponekad viši baritoni ili niže alte pjevaju tenorsku ulogu.


== U operi ==
== U operi ==

Trenutna verzija na dan 23 april 2015 u 19:29

Tenor je najviši muški glas u modalnom registru, tj. vokalni registar najčešće korišten u pjevanju i govoru. Nalazi se iznad baritona. Tipični tenor ima raspon od C-a jednu oktavu ispod srednjeg C-a (261,6 Hz) do C-a jednu oktavu iznad srednjeg C-a (523,2 Hz). Riječ "tenor" dolazi od latinske riječi tenere, što znači "držati".

U horskom pjevanju, tenor je drugi najniži glas, iznad basa i ispod alta i soprana. S obzirom na to da je pravi tenorski glas rijedak, ponekad viši baritoni ili niže alte pjevaju tenorsku ulogu.

U operi[uredi | uredi izvor]

Ima više vrsta tenora. U klasičnoj muzici, tenorski glas je određen po vokalnom rasponu, vokalnoj boji, vokalnoj težini, tesituri (raspon gdje je glas najprirodniji i najlakše proizvesti), vokalnoj rezonanci, i mjesta izmjene u glasu (passaggio). Ove razne osobine su upotrebljene u ocjenjivanju vrste svakog vokalnog raspona, ne samo tenora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]